Ο πρόεδρος Τραμπ, εδώ με τον Αλέξη Τσίπρα, έχει αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα και μέσω της άσκησης επιρροής στο θέμα του χρέους.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ενθάρρυνση επενδύσεων, εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας και υποστήριξη-έκπληξη στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτοί είναι οι τρεις άξονες στους οποίους κινήθηκε η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και στην οποία κατέστη σαφές ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του Αμερικανού προέδρου η στήριξη της Ελλάδας, την οποία αναγνώρισε ως αξιόπιστο σύμμαχο με σταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, έκανε η πρόθεση των ΗΠΑ, με αιχμή του δόρατος τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, να ενεργοποιηθούν για την ελάφρυνσή του ελληνικού χρέους. Από τις δημόσιες δηλώσεις Τραμπ, τις ενημερώσεις που ακολούθησαν, αλλά και ιδιωτικές συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους προκύπτει σαφώς ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της ενθάρρυνσης επενδύσεων και της ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου, αλλά και της άσκησης της επιρροής του στο θέμα του χρέους. Η τελευταία πτυχή ήταν, άλλωστε, και ο κύριος λόγος για τον οποίο συμμετείχε ο κ. Μνούτσιν στη διευρυμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Υπό αυτή την έννοια, ήταν λάθος η απουσία του ομολόγου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν στην Ουάσιγκτον μέχρι και τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Αφού έκανε ορισμένες σκληρές αναφορές στον προϋπολογισμό και στους μισθούς των στελεχών του ΔΝΤ, ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών έδειξε αποφασισμένος να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Σε πρώτη φάση, οι ΗΠΑ πιθανώς να ζητήσουν να συγκληθεί άτυπο συμβούλιο ενημέρωσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ –μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση– και εκεί να πιέσουν για να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για το χρέος.
Χαρακτηριστικό του παρασκηνίου είναι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα και επέμενε να συναντηθούν πριν από τη μετάβασή του στον Λευκό Οίκο, όπως και έγινε. Την επομένη, κατά τη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο κ. Μνούτσιν αποκάλυψε ότι μόλις είχε επικοινωνήσει μαζί του η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για να τον ενημερώσει ότι όλα πήγαν καλά με τον κ. Τσίπρα, ότι δεν υπήρξαν εντάσεις και ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα έχει «εκπλήξεις». Και επίσης ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στο ζήτημα του χρέους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ικανοποιήθηκε από την εξέλιξη, καθώς ευλόγως ανησυχούσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του ίδιου του προέδρου, δεν θα ασχολείτο με το ελληνικό χρέος, όπως είχε κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα.
Πρόσκληση στον Πενς
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος το διακήρυξε δημόσια, ενώ στην αναγκαιότητα «να γίνει κάτι» με το χρέος αναφέρθηκε, από την πλευρά του, και ο αντιπρόεδρος Πενς. Ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε τον κ. Πενς να ηγηθεί της αμερικανικής αποστολής στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του ’18, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, λέγοντας μάλιστα ότι μαζί με τη σύζυγο και τις κόρες του είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια και αναζητούσαν ευκαιρία να ξανάρθουν. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών και της προώθησης επενδυτικών δράσεων, δημιουργήθηκε κοινή ομάδα εργασίας. Σχεδιάζεται στα μέσα Νοεμβρίου μετάβαση στην Αθήνα αποστολής Αμερικανών επενδυτών. Την ίδια ώρα, αναγνωρίσθηκε με τον πλέον ηχηρό τρόπο η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Ο κ. Τραμπ διεμήνυσε δημόσια και επανειλημμένως ότι θεωρεί την Ελλάδα αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο που διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και αναγνωρίζει την τεράστια σημασία της βάσης της Σούδας. Εμφανίζεται αποφασισμένος να εργασθεί για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας, ενώ στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε να ασκήσει η Ουάσιγκτον την επιρροή της προς την Τουρκία για να τερματίσει την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, παραδίδοντας φάκελο με τις παραβατικές πτήσεις των Τούρκων στη διάρκεια της τετραετίας 2013-2017.
Στο διπλωματικό πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει οικοδομήσει δίαυλο επικοινωνίας με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μακ Μάστερ, που αποδεικνύεται χρήσιμος, ενώ ο ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον σκοπεύει να επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές του επόμενου έτους.
Ψηλά στην ατζέντα των Αμερικανών βρίσκεται επίσης η ενεργειακή συνεργασία και, στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης για την εισαγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου προς τις βαλκανικές χώρες. Πληροφορίες από την αμερικανική πλευρά αναφέρουν ότι, παρά το ιδεολογικό χάσμα, η ατμόσφαιρα ήταν «πολύ χαλαρή». Ηταν χαρακτηριστική η στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ πλησίασε τον Ελληνα πρωθυπουργό, που κοιτούσε με δέος το Οβάλ Γραφείο, και, απευθυνόμενος στον επίσημο φωτογράφο του, είπε: «Βγάλε μας, αλλά κάνε με να φαίνομαι καλός δίπλα σε αυτόν τον νεαρό».
Διαβάστε ακόμα: Η oμογένεια ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου