Ενώ στην Ελλάδα η περιβόητη και άκρως αναγκαία, σύμφωνα με ειδικούς, αναβάθμιση των υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών μας F-16 σε επίπεδο VIPER έχει περιέλθει σε «περιδίνηση» λόγω των αντικρουόμενων πολιτικών απόψεων, οι Τούρκοι απέστειλαν αίτημα για την αγορά αεροσκαφών F-35B κάθετης απογείωσης / προσγείωσης (STOVL) για το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu που ετοιμάζουν πυρετωδώς.
Ολες οι ελληνικές προσδοκίες, ότι η Άγκυρα δεν θα προχωρούσε το πρόγραμμα ή θα έπεφτε σε εμπόδια κτλ, δεν ισχύουν. Ο Ερντογάν τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του.
Το πρακτορείο επικαλείται πηγές που εμπλέκονται με την τουρκική αμυντική βιομηχανία και πηγές από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία ,τονίζοντας ότι το αίτημα είναι σε αρχικό στάδιο και αναμένονται «εξελίξεις».
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας και της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του να προμηθευτεί σχετικά μικρό αριθμό αεροσκαφών F-35 STOVL, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Mathias Winter, επικεφαλής του γραφείου σχεδιασμού του F-35 του Τμήματος Άμυνας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε στην Άγκυρα στα μέσα Οκτωβρίου.
Ως γνωστόν η Άγκυρα έχει παραγγείλει 100 αεροσκάφη F-35A και η νέα παραγγελία που ήδη σχεδιάζει σε συνεργασία με την Lockheed Martin θα αφορά ενδεχομένως αεροσκάφη…εκτός αυτής.
Σε διαφορετική περίπτωση πιθανόν να ακυρωθεί η παραγγελία ενός αριθμού αεροσκαφών F-35A και να τροποποιηθεί με ίδιο αριθμό αεροσκαφών F-35B STOVL. Πράγμα το οποίο «παίζει δυνατά»
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα : Το τουρκικό κινητό θαλάσσιο «αεροδρόμιο» θα μεταφέρει αεροσκάφη F-35 και UCAV (μη επανδρωμένα εξοπλισμένα με πυραύλους αεροχήματα) οπουδήποτε θελήσουν οι Τούρκοι, κάτι που θα αποτελέσει μέγα θέμα για την ελληνική στρατιωτική ηγεσία .
Πρόκειται στην ουσία για μια κινητή αεροπορική βάση που θα σουλατσάρει μέσα στο Αιγαίο, ενώ θα έχει και την δυνατότητα μεταφοράς αποβατικών δυνάμεων πεζοναυτών (800 ατόμων ) μαζί με τα μηχανοκίνητα συστήματα τους.
Το αεροπλανοφόρο θα έχει μήκος 231 μέτρα και θα μεταφέρει επί των πλείστων 5ης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη F-35 (έκδοση STOVL), UCAV Bayraktar TB2 , ANKA με δύο κινητήρες αλλά και ελικόπτερα παντός τύπου.
Θα έχει συγκεκριμένα, 8 πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα ενώ το κατάστρωμα θα διευκολύνει την εκτόξευση και την εκτόξευση αεροσκαφών με κλίση 12 μοιρών.
Θα μεταφέρει επίσης στα αμπάρια του 13 άρματα μάχης ειδικά διαμορφωμένα και 27 αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα που θα χρησιμοποιούνται για αποβάσεις καθώς και 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APCs) .
Επίσης θα περιλαμβάνει 4 θαλάσσια οχήματα (LCM), 2 αποβατικά οχημάτων και Προσωπικού (LCVP) και 1 διοικητικό σκάφος RHIB .
Ενώ λοιπόν στην πατρίδα μας αυξάνονται συνεχώς τα προβλήματα και η απαραίτητη συνεννόηση για την προμήθεια οπλικών συστημάτων στις ένοπλες δυνάμεις λείπει λόγω διαφωνιών και λόγω μνημονίου, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου συνεχίζεται ο ξέφρενος ρυθμός της εξοπλιστικής κούρσας με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στον τουρκικό προϋπολογισμό.
Η οποιαδήποτε διατάραξη όμως της σημερινής αμυντικής ισορροπίας στο Αιγαίο και την Κύπρο, σημαίνει αυτόματα και «εξελίξεις» από τουρκικής πλευράς, με πλήθος τουρκικών επιδιώξεων που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ελληνο-τουρκική ρήξη.
***διεθνές πρακτορείο αμυντικών ειδήσεων Jane’s.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου