Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Κοινό μέτωπο Σερβίας-Ελλάδας

Ρωσικά μαχητικά MiG-29 «προσγειώθηκαν» στο Βελιγράδι…μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλο


Σήμερα το πρωί της Δευτέρας, μέρος των έξι «εκσυγχρονισμένων» ρωσικών αεροσκαφών  MiG-29 τα οποία δώρισε η  Ρωσία στην Σερβία μεταφέρθηκαν στο Βελιγράδι , στο οποίο πραγματοποιεί παρεμπιπτόντως  επίσημη επίσκεψη ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλος .

Τα αεροσκάφη έρχονται αποσυναρμολογημένα μέσα στο γιγάντιο μεταφορικό  αεροσκάφος Antonov-124 από την περιοχή της Μόσχας στην αεροπορική βάση της Batajnica, κοντά στο Βελιγράδι.
 
 
 
 
 
 
 
 
Η κίνηση αυτή ήταν απάντηση στην απαγόρευση από πολλές χώρες της περιοχής, της  διέλευσης του εναέριου χώρου από τα ρωσικά αεροσκάφη.
 
 Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν ανακοίνωσε ότι τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG θα παρουσιαστούν στη στρατιωτική παρέλαση τις 20 Οκτωβρίου 2017 , η οποία θα διοργανωθεί για τον εορτασμό της επετείου  της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους Γερμανούς  Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτή θα παρουσιαστεί επίσης, ο  νέος εξοπλισμός και «μέρος των επιχειρησιακών δυνάμεων» του Σερβικού Στρατού (VS), μεταξύ των οποίων περίπου 1.500 μέλη των ειδικών δυνάμεων που εκπαιδεύτηκαν ειδικά από τους Ρώσους Spetsnaz σε ρωσικές βάσεις .

«Καλώ τους πολίτες να σηματοδοτήσουν μαζί την Ημέρα Απελευθέρωσης του Βελιγραδίου, να δείξουν μια ελεύθερη, γενναία και περήφανη Σερβία, αλλά και έναν ισχυρό στρατό χωρίς τον οποίο δεν θα υπήρχε μια ελεύθερη και γενναία χώρα» , δήλωσε ο Βούλιν.
 
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα, κάνοντας δηλώσεις κατά τη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάντερ Βούτσιτς.
 

«Οι θέσεις της Ελλάδας» τόνισε «είναι απολύτως σαφείς και πλήρως προσαρμοσμένες στα δεδομένα του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου.

Το πόσο η Ελλάδα αισθάνεται αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει και από το ότι ακόμη και τα εθνικά της θέματα τα υπερασπίζεται υπό το φως και στην βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού Δικαίου εν γένει», υπογράμμισε ό Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξειδικεύοντας στη συνέχεια.

Όσον αφορά, έτσι, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας «καθίσταται σαφές», επανέλαβε ο Έλληνας Πρόεδρος, «ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική.
 
Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρεμφερές, όπως το χαρακτήρισε, και το μήνυμα προς την Αλβανία: «Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις γενικότερα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «στα Ελληνικά σύνορα, μ’ έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάννης, σύμφωνα με την πεμπτουσία του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα.

Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο ίδιος.


 
Ελλάδα και Σερβία εκτιμούν αμυντικοί αναλυτές ότι πολύ σύντομα θα κληθούν να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά ενόψει της ραγδαία ανόδου του αλβανικού και τουρκικού  εθνικισμού,  και των σχεδίων για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: