Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Απαιτούνται μεγαλύτερες θυσίες για την Άμυνα - Επιβεβλημένη η αναβάθμιση των F-16, αλλά πολύ καθυστερημένη και κυρίως ανεπαρκής

Ειδικού συνεργάτη
 
Σύμφωνα με την Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA), ενεκρίθη από το State Departement ένα πρόγραμμα FMS πώλησης πακέτου αναβάθμισης 123 F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
 Κάτι το οποίο προαναγγέλθηκε κατα την συνάντηση Τσίπρα-Trump.
 
 
Το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει 125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) ραντάρ, 123 Modular Mission Computers (MMCs), 123 συστήματα ζεύξης δεδομένων LINK-16 123 συστήματα LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS) και 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs). 
 
Περιλαμβάνονται ακόμη 123 συστήματα αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF), ένας προσομοιωτής πτήσεων F-16V και αναβάθμιση δύο υφισταμένων, αναβάθμιση συστημάτων επικοινωνιών και κρυπτογράφης, καθώς και αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II για 26 αεροσκάφη F-16 καθώς και εξοπλισμός υποστήριξης, βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό καθώς και λοιπά συναφή στοιχεία υποστήριξης εφοδιαστικής και προγράμματος.
 
Εφόσον ευσταθούν οι ανακοινωθείσες λεπτομέρειες του προγράμματος, οι εργασίες αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας των F-16, την Lockheed Martin, κάτι που σημαίνει μηδενικό έργο για την ΕΑΒ.
 
Δεν υπήρξε καμία αναφορά ή ανακοίνωση περί προμήθειας F-35, του μαχητικού 5ης γενεάς με χαρακτηριστικά stealth, το οποίο έχει παραγγείλει σε μεγάλους αριθμούς (120) η Τουρκία. Συνεπώς ο εκσυγχρονισμός των F-16, ο οποίος θα έπρεπε να έχει ήδη αποδώσει αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία, (όπως έχει κάνει η τουρκική), εκτός από εξαιρετικά καθυστερημένος, καθίσταται και ανεπαρκής.
 
 
Καθυστερημένος επειδή θα προηγηθεί η έλευση των τουρκικών F-35 στο Αιγαίο, διάστημα κατά το οποίο θα κληθούν οι έλληνες αεροπόροι να αντιμετωπίσουν αεροσκάφη με χάσμα δύο γενεών! (3ης εναντι 5ης). Ανεπαρκής όχι λόγω ελλείψεως στον εξοπλισμό των εκσυγχρονισμένων F-16, ο οποίος θα καταστήσει τα ελληνικά αεροσκάφη από τα πλέον σύγχρονα του τύπου παγκοσμίως, αλλά επειδή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα τεχνολογικά υπέρτερα τουρκικά F-35.
 
 
Η τεχνολογική υπεροχή των F-35 δεν έγκειται στα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά των δύο αεροσκαφών. Πλέον η πρόοδος στον τομέα της μείωσης του RCS, δηλαδή της αποκαλυψιμότητας από τα εχθρικά radar, σε συνδυασμό με την είσοδο σε υπηρεσία εξελιγμένων όπλων stand off μακράς εμβέλειας, προσδίδει στα αεροσκάφη που τα διαθέτουν το πλεονέκτημα αθέατης εισόδου, προσβολής και αποχώρησης τους από το πεδίο της μάχης.
 
 
Επιπλέον, η χρήση radar τύπου AESA και από τους δύο μελλοντικά αντίπαλους τύπους μαχητικών στο Αιγαίο - ελληνικά F-16 εναντίον τουρκικών F-35 - δεν εξασφαλίζει την ισορροπία στο θέατρο επιχειρήσεων, καθότι η απόσταση αποκάλυψης των ελληνικών αεροσκαφών από τα τούρκικα θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη απόσταση αποκάλυψης των τουρκικών από τα ελληνικά, λόγω του μειωμένου ηλεκτρονικού ίχνους των F-35. 
 
 
Και στην εναέρια μάχη αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα, μετά την εισαγωγή των βλημάτων εξαπόλυσης πέραν του οπτικού πεδίου (BVR), ιδίως στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι αναφορές περί τουρκικής προμήθειας βλημάτων Meteor, με εμβέλεια αρκετά μεγαλύτερη από τα ήδη υπάρχοντα ελληνικά.
 
 
Από τα ανωτέρω στοιχεία γίνεται ξεκάθαρο το γιατί ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 δεν αρκεί για να διατηρηθεί η εναέρια ισορροπία στο Αιγαίο.
Η Τουρκία με την είσοδό της στο πρόγραμμα των F-35 επιχειρεί την πλήρη ανατροπή των δεδομένων στο ελληνοτουρκικό αεροπορικό δίπολο, από την στιγμή που η Ελλάδα δεν απαντά αναλόγως.
 
Η μοναδική ρεαλιστική λύση για την Πολεμική Αεροπορία είναι η προμήθεια αριθμού F-35, τα οποία συνδυασμένα με τα εκσυγχρονισμένα F-16, τα οποία σημειωτέον θα είναι κατα πολύ ανώτερα των τουρκικών F-16 λόγω AESA, θα εξασφαλίσουν την εναέρια ισορροπία στο Αιγαίο, αν όχι την ελληινκή ποιοτική υπεροχή.

Πανηγυρισμοί και μεγάλα λόγια που πιθανόν θα ακουστούν μετά την απόφαση του προγράμματος εκσυγχρονισμού, θα είναι κενά νοήματος.
Απαιτείται η προμήθεια νέων αεροσκαφών 5ης γενεάς για να αντισταθμιστεί  το κενό ισχύος που θα προκύψει σε μερικούς μήνες, που η Τουρκία θα εμφανίσει τα πρώτα της F-35 στο Αιγαίο.
 
Δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε τον dealer όπλων υπέρ κανενός.
Η πραγματικότητα όμως, είναι αμείλικτη.
 
Και η αλήθεια είναι ότι μία προμήθεια F-35 απαιτεί ένα δυσβάστακτο κόστος για την χειμάζουσα ελληνική οικονομία.
Η Εθνική Άμυνα δυστυχώς απαιτεί θυσίες, ειδικά εάν κάποιος έχει τους δικούς μας γείτονες.
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι οικονομικό, αλλά υπαρξιακό…
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: