Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Μύθοι και αλήθειες για τη συμφωνία με τα F-16

Τι λένε Πεντάγωνο, ΗΠΑ για το κόστος και η εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας

Η συμφωνία αναβάθμισης των F-16 θα είναι κόστους 1,1 δισ. ευρώ και επωφελής για την αμυντική θωράκιση της χώρας, διαμηνύει η κυβέρνηση τόσο διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου όσο και διά του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, απαντώντας στην κριτική που άσκησε ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το ύψος του προγράμματος θα φτάσει τα 2,4 δισ. δολάρια.

«Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην υπουργό Aμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο για να του εξηγήσει ότι επί Ν.Δ. η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια» είπε ο Π. Καμμένος απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση «φόρτωσε» τον ελληνικό λαό με 2,4 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση των F-16.

Eνα πρόγραμμα αναγκαίο για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η Τουρκία τα επόμενα χρόνια θα προμηθευτεί τα 5ης γενιάς F-35 και θα ανατρέψει τις ισορροπίες αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Θα υλοποιηθεί δε με διακρατική συμφωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, που είχε από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει ότι ο προϋπολογισμός για τον εκσυγχρονισμό των F-16 είναι 1,1 δισ. ευρώ, κινήθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 


«Το σύνολο της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. δολάρια, αλλά το 1,1 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει τον ελληνικό Προϋπολογισμό σε ένα βάθος δεκαετίας, δεκαπενταετίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία είναι επωφελής, στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας, και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι ολίγον υπερβολική».


Διευκρινίσεις
Μετά τη δήλωση Τραμπ η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ με ανακοίνωσή της ήρθε να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το κόστος του προγράμματος, αφού αναφέρει τα 2,4 δισ. ευρώ ως την «οροφή» της έγκρισης του ποσού από το Κογκρέσο. Η Πολεμική Αεροπορία έστειλε αίτημα για την αναβάθμιση όλου του στόλου των F-16 που διαθέτει (155 αεροσκάφη), μαζί δηλαδή και τα παλαιά Block 30, και ανέμενε την απάντηση όσον αφορά το κόστος. 



Δεν φαίνεται όμως ότι τα 32 F-16 Block 30 θα αναβαθμιστούν (η Π.Α. προσανατολίζεται στον εκσυγχρονισμό των 123 F-16 Block 50, Block 52 plus και Block 52 Advanced) και συνεπώς το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο. Στο πακέτο Τραμπ συμπεριλαμβάνονται προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ.


Διπλή στάση από τη ΝΔ για το «deal»...
Μπέρδεψαν τις... γραμμές τους στη ΝΔ για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Ετσι, ενώ προχθές το βράδυ, ύστερα από τις δηλώσεις Τραμπ – Τσίπρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε πως πρόκειται για «μια συμφωνία υψηλότατου κόστους που θα προσφέρει θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις ΗΠΑ», λίγες ώρες αργότερα ο (νέος) τομεάρχης Εθνικής Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος. 


Χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ωστόσο -όπως είπε- «οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν δείξει προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους πολίτες». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ενημερώσει το ταχύτερο δυνατό τη Βουλή σχετικά με όλες τις πτυχές της συμφωνίας για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών.


Την ίδια ώρα, ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Θανάσης Δαβάκης, αναρωτιόταν αν «θα μειωθεί ο αριθμός των αναβαθμιζόμενων αεροσκαφών ή θα υπάρχει στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ» και ζητούσε να συγκληθεί, με την επιστροφή του ΥΠΕΘΑ, η Επιτροπή Εξοπλισμών «γιατί κανείς δεν γνωρίζει τίποτα». 


Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «μεγάλα λόγια και λίγες πράξεις» και τον εγκάλεσε ότι «πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ», ενώ ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας «ξέχασε γρήγορα το σύνθημα “φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και ό,τι του ζήτησαν το έδωσε».


...και «νευράκια» από τους Γερμανούς!
Εμφανής είναι η ενόχληση των Ευρωπαίων και κυρίως του Βερολίνου για τη συμφωνία που ανακοίνωσαν Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. 

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν χθες πως πρέπει σίγουρα να συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση οι δημοσιονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας και να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις. 



Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουν ότι η δαπάνη αυτή θα βαρύνει το ελληνικό χρέος, ενώ επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν πιο ξεκάθαρα όταν θα γνωρίζουν τους ακριβείς όρους και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας. 



Στο μνημόνιο, πάντως, υπάρχουν όρια στις κρατικές δαπάνες και στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και η συγκεκριμένη. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε να πάρει θέση για το ζήτημα των F-16, για να μη δείξει την ενόχληση της Καγκελαρίας, απάντησε όμως στο ερώτημα για τη δήλωση του κ. Τραμπ ότι στηρίζει τη χώρα μας στο θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.


«Στηρίζουμε κι εμείς»
«Κι εμείς στηρίζουμε, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την Ελλάδα» δήλωσε, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει ολόκληρη τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ.
Ανέφερε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, αποτελεί και θέση του Eurogroup και δεν υπάρχει κάτι νεότερο.


«Απαραίτητη η αναβάθμιση για λόγους ισορροπίας, αλλά με συμμετοχή της ΕΑΒ»

Η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 για λόγους εθνικούς και διατήρησης των ισορροπιών στο Αιγαίο θα έπρεπε να γίνει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως δηλώνει στη «δημοκρατία» ο αντιπτέραρχος ε.α. Κώστας Τζαβέλλας, «το ισοζύγιο αεροπορικών δυνάμεων με την Τουρκία θα άνοιγε πολύ σε βάρος της Ελλάδας και τα μαχητικά F-16 Block 50 και Block 52 plus θα είχαν την ίδια τύχη με τα F-16 Block 30, που έχουν περιορισμένες δυνατότητες πλέον σε ένα εξαιρετικά σύγχρονο και απαιτητικό αεροπορικό περιβάλλον». 


«Το σχέδιο αναβάθμισης των F-16 σε έκδοση “V” προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον εξοπλισμό του αεροσκάφους με το σύγχρονο ραντάρ AESA και με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία προσεγγίζουν αυτά των 5ης γενιάς αμερικανικών αεροσκαφών F-35» σημειώνει ο κ. Τζαβέλλας και προσθέτει: «Ευελπιστούμε, ωστόσο, ότι και τα όπλα που θα αποδεσμευτούν θα είναι σύγχρονα και χωρίς περιορισμούς σε σχέση με την Τουρκία».



Σημειώνεται ότι η Τουρκία συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35 και εκτιμάται ότι θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη που έχει παραγγείλει ακόμη και εντός του 2018. «Με τα F-35 στο Αιγαίο η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να έχει κάτι λιγότερο από αναβαθμισμένα F-16» επισήμανε ο έμπειρος αεροπόρος.



Πάντως, ο κ. Τζαβέλλας θέτει και προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου και δαπανηρού εξοπλιστικού προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να ενισχυθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.


Χωρίς μεσάζοντες
«Πρέπει να υπάρξει διακρατική συμφωνία και να αποφευχθούν οι μεσάζοντες, ενώ επιβάλλεται η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, εν προκειμένω της ΕΑΒ. Η ΕΑΒ είναι αυτή που έχει εκσυγχρονίσει τα F-16 των ΗΠΑ στην Ευρώπη και έχει τεχνογνωσία και έμπειρο προσωπικό να αναβαθμίσει και τα ελληνικά μαχητικά».



Τέλος, ο αντιπτέραρχος ε.α. Κώστας Τζαβέλλας αναφέρεται στην κατάσταση στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι, αν δεν είχαν μεσολαβήσει το πραξικόπημα και η αποπομπή του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρησιακών αεροπόρων από τον Ερντογάν, τότε ίσως τα πράγματα να ήταν ακόμη χειρότερα για την Ελλάδα.


Τουρκική «απάντηση» με παραβιάσεις

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Τσίπρα και Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την ανακοίνωση της συμφωνίας εκσυχρονισμού των ελληνικών F-16, τουρκικά μαχητικά έκαναν νυχτερινή «εισβολή» στο βόρειο Αιγαίο. Η Αγκυρα προτίμησε αυτόν τον τρόπο για να δείξει την ενόχλησή της για το «φλερτ» Αθήνας και Ουάσινγκτον, την ώρα που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις διάγουν περίοδο κρίσης (παρά τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν ότι η «κρίση με τις εκδόσεις βίζας κινείται σε καλή κατεύθυνση»).

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, προχωρώντας σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή της Λήμνου. Αμέσως απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά από τη Λήμνο για την αναχαίτισή τους.

Τα τουρκικά μαχητικά έμειναν στο FIR Αθηνών για 15 λεπτά (έως τις 00.45) και μετά αποχώρησαν, για να υπάρξει και νέα παραβίαση λίγο αργότερα από άλλον σχηματισμό πολεμικών αεροσκαφών.
Το παιχνίδι των τουρκικών προκλήσεων στο βόρειο Αιγαίο συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες χθες (5 το πρωί), με παραβιάσεις πότε από μαχητικά και πότε από ελικόπτερα που απονηώνονταν από πολεμικά πλοία.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, δύο ζεύγη τουρκικών F-16, τα οποία ήταν όλα οπλισμένα, και δύο ελικόπτερα έκαναν συνολικά 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 24 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Σε μία περίπτωση δε η διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: