Πιθανή είναι μια νέα προκήρυξη που θα αφορά προσλήψεις νέων για την άμεση κάλυψη αναγκών που προκύπτουν όσο περνά ο καιρός στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σκοπός είναι το «νέο αίμα» να τονώσει το προσωπικό που σιγά – σιγά μεγαλώνει κι αυτό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλουν εδώ και τώρα να το προλάβουν πριν η βλάβη θεωρηθεί μη αναστρέψιμη.
Οι επιτελείς του υπουργείου κάνουν εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν στον προϋπολογισμό αυτή τη στιγμή ώστε αυτό να βάλει νέες και νέους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ανώτατα στελέχη και από τα τρία επιτελεία έλεγαν πριν λίγες ημέρες πως πολύ πιθανό να δούμε έναν ακόμη διαγωνισμό που θ’ αφορά προσλήψεις οπλιτών βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ), κάτι που είχε ήδη κάνει το υπουργείο άμυνας πριν σχεδόν έναν χρόνο.
Όμως επειδή στο υπουργείο εθνικής άμυνας θέλουν να βλέπουν μπροστά, υπάρχουν εισηγήσεις που σημειώνουν και επιμένουν πως ένας διαγωνισμός για νέα ένταξη επαγγελματιών οπλιτών θα «περπατούσε» πολύ καλύτερα απ’ εκείνη των ΟΒΑ καθώς ο υποψήφιος θα έχει στο μυαλό του πως το μέλλον του θα είναι σαφώς καλύτερο μακροπρόθεσμα, με τις όποιες φυσικά δυσκολίες που άλλωστε υπάρχουν σε όλους τους κλάδους.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέφερε στην προκήρυξη πως ζητούσε για την κάλυψη αναγκών 600 άτομα για διάφορες ειδικότητες, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν άγγιζαν περίπου τις 900 κι από αυτούς μετά την εξέταση των φακέλων τους εντάχθηκαν αρκετά λιγότεροι ενώ χρειάστηκε αναπροσαρμογή ώστε να φτάσουν στον τελικό αριθμό.
Στην πολεμική αεροπορία πάντως δεν χρειάστηκε δεύτερη προκήρυξη καθώς από την αρχή ζήτησε 200 άτομα και κατέθεσαν τα χαρτιά τους νέες και νέοι που έφτασαν αυτό τον αριθμό.
Στο Πολεμικό Ναυτικό είχαν ζητηθεί επίσης 200 άτομα και για να συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός χρειάστηκαν άλλες δυο προκηρύξεις, πράγμα που έδειχνε ότι δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον.
Πρώτος στόχος του υπουργείου η ανανέωση στις Ειδικές Δυνάμεις
Ένα από τα βασικά σημεία που στέκονται όλοι και στους τρεις κλάδους των ΕΔ είναι πως έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν αισθητά τα στελέχη στις Ειδικές Δυνάμεις με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έως 38 ενώ τα εμπειρότερα στελέχη αγγίζουν την ηλικία των 43 ετών.
Τα ίδια τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων λένε πως σ’ αυτές τις ηλικίες η πλειονότητα έχει ολοκληρώσει σχεδόν το σύνολο των σχολείων από μια ευρεία γκάμα που αφορούν τις ειδικές δυνάμεις και δεν έχουν νέο προσωπικό, 18άριδες, 20χρονα παιδιά ή 25χρονα που να τους μεταλαμπαδεύσουν τις πολύτιμές γνώσεις και τις εμπειρίες τους ώστε να υπάρχει μια ομαλή συνέχεια σε όλες τις ανάγκες που προκύπτουν.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο μέσος όρος ηλικίας των Αξιωματικών φτάνει περίπου τα 37 χρόνια.
Οι Υπαξιωματικοί κινούνται ανάμεσα στο 35ο έως το 40ο έτος της ηλικίας τους και οι οπλίτες που οι περισσότεροι πλέον λαμβάνουν αναβολές για τις σπουδές τους ξεκινούν από τα 23 έως τα 28.
Απ’ όλα αυτά τα στοιχεία και με δεδομένο την έξοδο από τα μνημόνια, μένει να γίνει η τελική επιλογή από την ηγεσία του υπουργείου άμυνας η τελική απόφαση για την ανανέωση- ανάσα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου