Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Η «κατεστραμμένη» τουρκική οικονομία... απογειώνεται μετά τη νίκη Ρ.Τ.Ερντογάν


Εντυπωσιακή άνοδο καταγράφουν σήμερα, μια ημέρα μετά την νίκη Ερντογάν, οι τουρκικές αγορές, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η νίκη του,  θα φέρει πολιτική σταθερότητα και συνέχιση της εκρηκτικής ανόδου της τουρκικής οικονομίας, όπου -και δυστυχώς για την Ελλάδα- η αμυντική βιομηχανία της αποτελεί βασικό κινητήριο μοχλό ανάπτυξης.


Σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα πολλών ΜΜΕ στην Ελλάδα, ότι η τουρκική οικονομία «κλυδωνίζεται» προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλους στόχους και σκοπούς η πραγματικότητα στην Τουρκία, έτσι όπως διαγράφεται μετά την εντυπωσιακή νίκη Ερντογάν, στον πρώτο κιόλας γύρο είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Όλα αυτά τα λέγαμε και εξακολουθούμε να τα λέμε για ένα και μόνο λόγο:

Για να καταδείξουμε τον κίνδυνο και το μέγεθος της απειλής, απειλή η οποία είναι δραματικά μεγεθυμένη σε βάρος της Ελλάδας και συνεχώς διογκούμενη.  

Σε αντίθεση με τα ΜΜΕ της Ελλάδας τα οποία και επιχειρώντας να "αποκοιμίσουν" τον ελληνικό λαό, δημιουργούσαν και εξακολουθούν να δημιουργούν μια πλασματική εικόνα της Τουρκίας με την οικονομία της να "καταρρέει" και τον Ερντογάν έτοιμο περίπου να τον... ανατρέψει ο τουρκικός λαός.

Ο Τούρκος πρόεδρος βγήκε θριαμβευτής εχθές  βράδυ (η 13η κατά σειρά εκλογική νίκη του τα τελευταία 16 χρονιά) από τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση που αντιμετώπισε εδώ και 15 χρόνια, εξασφαλίζοντας τις ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες που εδώ και καιρό επεδίωκε.

Οι τουρκικοί οικονομικοί δείκτες αντέδρασαν άμεσα: Στις 10:31 ώρα Ελλάδας, η λίρα ενισχύθηκε κατά 1,5% στις 4,5920 λίρες ανά δολάριο από το κλείσιμο της Παρασκευής που ήταν στις 4,6625. Νωρίτερα είχε διαμορφωθεί έως τις 4,5375 λίρες.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές θα θεωρήσουν καθησυχαστικό το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η περίοδος πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η άνοδος της λίρας και του χρηματιστηρίου θα αποτελέσουν τους δείκτες εκείνους επάνω στους οποίους θα στηριχθεί η συνέχεια στην οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 κατέγραψε σήμερα άλμα 2,2% στις 97.964 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3,5% στο ξεκίνημα των συναλλαγών.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου υποχώρησε στο 16,07% από το 16,29% της Παρασκευής, ενώ η απόδοση του διετούς τίτλου υποχώρησε στο 18,84% από το 19,18%.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην προοπτική μια σταθερής, αποτελεσματικής σχέσης μεταξύ του προέδρου και του νέου κοινοβουλίου, αν και παραμένουν οι ανησυχίες για τις δεσμεύσεις του Ερντογάν σε επίπεδο πολιτικής.

Η λίρα όμως που είχε σημειώσει  απώλειες 17% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αρχίζει να αναστρέφει την προηγούμενη καθοδική της πορεία, γεγονός που όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές θα ενισχύσει σημαντικά τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: