Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΖΗΤΟΥΝ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΆΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ συχνά ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έχει ακόμα ένα τζαμί που να λειτουργεί στην ελληνική πρωτεύουσα, την Άγκυρα σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Cumhuriyet, όταν προβλήθηκε το αίτημα χριστιανών κατοίκων της τουρκικής πρωτεύσας να ανεγερθεί μια χριστιανική εκκλησία καθώς δεν υπάρχει καμία εκκλησία στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, όχι μόνον απορρίφτηκε από τις τοπικές αρχές αλλά στο ίδιο μέρος που είχε επιλεγεί για την ανέγερση της εκκλησίας, ο Ερντογάν ανεγείρει άλλο ένα μουσουλμανικό τζαμί.

 
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στην τουρκική πρωτεύουσα ήδη υπάρχουν και λειτουργούν 3.000 τζαμιά ενώ δεν υπάρχει καμία χριστιανική εκκλησία για όσους χριστιανούς βρίσκονται στην Άγκυρα. Για τον λόγο αυτό εδώ και λίγο καιρό ζητήθηκε από την δημαρχία της Çankaya, ένα προάστιο της τουρκικής πρωτεύουσας, η άδεια για να ανεγερθεί μια εκκλησία.

Μάλιστα είχε επιλεγεί και η τοποθεσία για την ανέγερση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας στην τουρκική πρωτεύουσα. Η τοποθεσία αυτή, όπως αναφέρει η ίδια η τουρκική εφημερίδα, ήταν στην περιοχή Kırkkonaklar σε μια έκταση που είχε εκποιηθεί για το αποκαλούμενο «Σύλλογο Ανεξαρτήτων Εκκλησιών» που εκπροσωπεί τους χριστιανούς της Άγκυρας.

Μόλις όμως έγινε γνωστό το θέμα αμέσως επενέβηκε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, (κάτι ανάλογο με την δική μας Αρχιεπισκοπή) και μετά από παρέμβαση της όχι μόνο σταμάτησε η διαδικασία για την ανέγερση της μοναδικής εκκλησίας που θα κτίζονταν στην τουρκική πρωτεύουσα αλλά στην ίδια περιοχή αποφασίστηκε να… ανεγερθεί άλλο ένα μουσουλμανικό τέμενος προσθετό στα ήδη 3.000 τζαμιά που λειτουργούν στην Άγκυρα.

Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις στην τουρκική εφημερίδα του Metin Tasigül, εκπροσώπου της Θρησκευτικής Αρχής της Τουρκίας, μετά από συντονισμένες ενέργειες έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου σε έκταση 4.407 τετραγωνικών χιλιομέτρων για την ανέγερση νέου μεγαλοπρεπούς τεμένους που θα δεσπόζει στην περιοχή.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Θρησκευτική Αρχή της Τουρκίας είχε απευθυνθεί και σε άλλες τρεις περιοχές της τουρκικής πρωτεύουσας για την ανέγερση καινούργιου μουσουλμανικού τεμένους και τελικά επιλέχτηκε η περιοχή του Kırkkonaklar όπου όμως, όπως ήταν γνωστό, είχε ζητηθεί από τους χριστιανούς της Άγκυρας για την ανέγερση της μοναδικής χριστιανικής εκκλησίας που θα εξυπηρετούσε τα θρησκευτικά καθήκοντα των χριστιανών της τουρκικής πρωτεύουσας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: