Εφτασε η ώρα μηδέν στην Α.Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ. Βοηθητικό πλοίο με το όνομα CENGIZ HAN έστειλε η Τουρκία στην Αττάλεια. 


Το πλοίο εντοπίστηκε το πρωί στην περιοχή Σάμου-Χίου συνοδείας πολεμικού πλοίου του τουρκικού ναυτικού με προορισμό το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής».
 
Το τουρκικό πλωτό τρυπάνι είναι  αγκυροβολημένο στα ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας, και  όπως υποψιαζόμαστε το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποπλεύσει για να «κεφαλαιοποιηθεί» η μεγαλειώδη νίκη του Ερντογάν ο οποίος θέλει να μοιάσει στον προκάτοχο του Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή , ο οποίος είχε επεκτείνει τα σύνορα της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο μέγιστο όριο τους.

Τονίζουμε ότι η παρουσία του βοηθητικού αυτού πλοίου αφορά αποκλειστικά ολόκληρη την ροή υλικών και ανταλλακτικών, εργαλείων και εξειδικευμένου εξοπλισμού και ειδικού προσωπικού σε πλωτές πλατφόρμες .

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε τουρκική προσπάθεια θαλάσσιας έρευνας στην περιοχή ανοικτά της Αττάλειας και στην συνέχεια στην κυπριακή ΑΟΖ στο θαλάσσιο τεμάχιο 3.

Η προσπάθεια του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ , θα οριοθετήσει τις τουρκικές βλέψεις, «νομιμοποιώντας» κατά κάποιο τρόπο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας τις παράλογες απαιτήσεις του Ερντογάν, για συν-εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο.
 
 
Αν δε το κάνει τώρα ο παμπόνηρος Τούρκος πρόεδρος που κέρδισε την απόλυτη εξουσία στην χώρα του «δια περιπάτου», πότε θα το κάνει;

Ταυτόχρονα έσκασε συμφωνία-βόμβα μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ. Η είδηση έρχεται από το Τελ Αβίβ και δείχνει σαφέστατα πως η Κύπρος εισέρχεται υπό ισραηλινή γεωπολιτική προστασία.

Την κατασκευή λιμενίσκου-αποβάθρας στην Κύπρο με δαπάνες και έλεγχο του Ισραήλ συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου κατά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος«

Αυτό αποκάλυψε το τηλεοπτικό κανάλι του Ισραήλ (στο Channel 2), με βάση πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Ισραηλινού υπουργού, Αβιγκτόρ Λίπερμαν.
 
Ο λιμενίσκος θα λειτουργεί κυρίως ως σημείο φόρτωσης, ιατρικής βοήθειας, εμπορευμάτων και γενικά αγαθών με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας. Αυτά αναφέρεται επίσημα διότι όλοι γνωρίζουν τι θα συμβεί ανεπίσημα.

Το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού απέφυγε να σχολιάσει αλλά δεν διεύψευσε την είδηση.

Η αποκάλυψη της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Κύπρου, έγινε κατά την διάρκεια συζητήσεων για τρόπους άρσης της απομόνωσης των Παλαιστινίων, κάτω και από την διαμεσολάβηση απεσταλμένων των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι στον λιμενίσκο-προβλήτα που θα κατασκευαστεί, θα επιχειρεί ειδική επιχειρησιακή μονάδα ελέγχου του Ισραήλ, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα αποφευχθεί ο εφοδιασμός της Χαμάς με οπλισμό και υλικά που μπορεί να χρησημοποιηθοιύν εναντίον του Ισραήλ.

Ένα άλλο αιτιολογικό για την λύση αυτή που προέβαλε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, είναι το γεγονός ότι στην Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει λιμενική εγκατάσταση που να μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερα πλοία, οπότε τα φορτία θα φτάνουν στην Κύπρο και θα μεταφέρονται στην Λωρίδα της Γάζας με μικρότερα πλοιάρια μέσω Κύπρου.

Το πλαίσιο συμφωνίας καθορίστηκε κατά την επίσκεψη Λίμπερμαν στην Κύπρο το Σάββατο μετά από συζητήσεις με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη. Εντός ημερών θα ξεκινήσει ο λεπτομερής σχεδιασμός υλοποίησης με χρονοδιάγραμμα η τελική συμφωνία να υπογραφεί εντός τριμήνου.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ έχει ήδη απευθυνθεί προς την κυβέρνηση της Παλαιστίνης, υποδεικνύοντας ότι θα αποδεχθεί την άρση της απομόνωσης μέσω Κύπρου, μόνο αν η Χαμάς απελευθερώσει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατά ως ομήρους.

Κυβέρνηση: Εξετάζεται αίτημα για δημιουργία λιμενίσκου για Λωρίδα της Γάζας

Δεν υπάρχει συμφωνία για κατασκευή στην Κύπρο λιμενίσκου, υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, για την αποστολή εμπορευμάτων και αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας, λέει η Κυβέρνηση, αλλά αίτημα το οποίο εξετάζεται.

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, κλήθηκε να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» στη βάση πληροφοριών από το στενό περιβάλλον του Ισραηλινού υπουργού, Αβιγκτόρ Λίμπερμαν, που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό κανάλι του Ισραήλ.

Η κα. Βασιλείου ανέφερε ότι «συμφωνία δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα» είπε όμως ότι «υπάρχει ένα σχετικό αίτημα το οποίο εξετάζεται».

Κληθείσα να σχολιάσει άλλο δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», σχετικά με χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρέσβειρά των ΗΠΑ με αντικείμενο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κ. Βασιλείου δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Δείτε το Βίντεο