Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ;;;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ειλικρινά ένας αντικειμενικός παρατηρητής εύκολα θα συνειδητοποιήσει πως σε αυτή την χώρα υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα που κυβερνά χωρίς να έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα του λαού του και από την άλλη, ένας λαός μέχρι χτες ζαλισμένος και τώρα άγρια οργισμένος, σε σημείο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει αυτή η οργή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η προπηλάκιση του αρχιεπισκόπου το περασμένο Σαββάτο.


Αλλά και οι πανηγυρισμοί για την συμφωνία των Πρεσπών, για πολλούς προκλητικοί την ίδια ώρα που κόσμος τραυματίζονταν από τα ΜΑΤ, δεν θα κρατήσουν ούτε μια μέρα, καθώς τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και το πιθανότερο είναι ότι έγινε πολύ θέατρο για το τίποτα καθώς τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα είναι πολλά, όπως και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και ένα είναι σίγουρο ότι αυτή η υπόθεση θα τραβήξει πολύ μακριά και μπορεί το πιθανότερο στο τέλος να ναυαγήσει.

Από αύριο κιόλας, ωστόσο, ο Ζάεφ θα πρέπει να προχωρήσει τις συνταγματικές αλλαγές για άρση των αλυτρωτικών αναφορών. Μια διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει μήνες, κατ’ άλλους γύρω στους οκτώ.Τα εμπόδια, όμως, είναι πολλά και τα αγκάθια που έχει η συμφωνία περισσότερα. Εκτός από τις αλλαγές στο Σύνταγμα που πρέπει να γίνουν χωρίς καμιά παρέκκλιση, υπάρχουν ζητήματα που ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται.
 
Για παράδειγμα, στην ομιλία του στις Πρέσπες ο Ζ. Ζάεφ αναφέρθηκε πέντε φορές στον «λαό της Μακεδονίας» επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν ότι το Βόρεια Μακεδονία είναι για τους τύπους και θα επικρατήσει τελικά το σκέτο Μακεδονία και οι πολίτες θα είναι Μακεδόνες, όπως άλλωστε η συμφωνία προβλέπει.

Αυτό και μόνο προδιαθέτει για την καυτή συνέχεια της ιστορίας, καθώς είναι αυτό είναι απαράδεκτο για τον λαό της Μακεδονίας και όχι μόνο , για τον λαό της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Φλώρινας, κλπ.

Το βασικό είναι πως το επόμενο βήμα θα είναι βήμα φωτιά, καθώς η οργή ξεχειλίζει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα ξεπιάσει.

Όσοι έσπειραν θύελλες θα θερίσουν καταιγίδες και μπόρες, γιατί χωρίς λαό… καμία συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: