Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

To προφίλ των Ελλήνων που στα χρόνια της κρίσης, εγκατέλειψαν τη χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό, σκιαγράφησε η έρευνα της ICAP

Στην έρευνα συμμετείχαν 1068 Έλληνες εργαζόμενοι σε 61 χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι εργάζονται κατά πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 


Το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, με το 53% να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού, το 20% πτυχιούχοι και το 8% διδάκτορες. 

Όσον αφορά στο φύλο των Ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό, οι άνδρες συγκέντρωσαν το 64%.


Γιατί έφυγαν και γιατί θα γύριζαν
 
Ως πρώτη αιτία που οδήγησε τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός χώρας, ήταν η έλλειψη αξιοκρατίας.

 Συγκεκριμένα οι αιτίες αναχώρησης είναι οι εξής: έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά και οικονομική κρίση. 

Σχεδόν 4 στους 10 απάντησαν, κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύουν ποτέ να επιστρέψουν στην Ελλάδα ενώ μόλις το 36% απάντησε ότι συμμετέχει σε δράσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.


Όσοι συμμετέχοντες απάντησαν ότι θα επέστρεφαν στη χώρα, θα γύριζαν με τις εξής προϋποθέσεις. 

Αν υπάρχει δουλεία με αποδοχές αντίστοιχες με εκείνες, που λαμβάνουν στο εξωτερικό και με την προοπτική της βελτίωση της οικονομίας γενικότερα.

Από όσους Έλληνες μετανάστες συμμετείχαν στην έρευνα του 2017, μόλις το 13% επέστρεψε στην Ελλάδα και αυτό κυρίως για να φροντίσει τους ηλικιωμένους γονείς του ή να δημιουργήσει οικογένεια σε ελληνικό περιβάλλον.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: