Γαλλοτουρκική κρίση προκαλεί τόσο η ανακοίνωση της δημιουργίας γαλλικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο και οι συζητήσεις για ενοικίαση ή αγορά φρεγατών κλάσης Belharra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, δήλωσαν στην εφημερίδα *** Habertürk"εξοργισμένες" από τις γαλλικές κινήσεις στα συγκεκριμένα θέματα.
Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας για ίδρυση γαλλικής ναυτικής βάσης στη Λάρνακα θα γίνει κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Κύπρο και οι Τούρκοι σημειώνουν με έμφαση πως"η Άγκυρα είναι σφόδρα ενοχλημένη και δεν θα μείνει θεατής".
Η δυσαρέσκειά της Τουρκίας επιτείνεται και με την προοπτική πώλησης ή ενοικίασης φρεγάτων τύπου Fremm ή των μικρότερου εκτοπίσματος, Belharra στο Πολεμικό Ναυτικό.
Προετοιμασίες για την ίδρυση βάσης της Γαλλίας στη Λάρνακα κάνει η Λευκωσία σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χαμπέρτουρκ η οποία επικαλείται πηγές ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη παρόλο που οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και πως εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κύπρο τους επόμενους μήνες.
Τον Νοέμβριο αναμένεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος Μακρόν και θα υπογράψει τη συμφωνία συνεργασίας Κύπρου- Γαλλίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλά η συμφωνία δεν θα είναι μόνον αμυντική.
Η συμφωνία επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας, στην ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, στην πειρατεία, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και στην τρομοκρατία, ενώ η παρουσία του γαλλικού πολεμικού στόλου, σε πιο σταθερή βάση, σε ναύσταθμο στη Λάρνακα σηματοδοτεί και την αιχμή του δόρατος της νέας αναβαθμισμένης σχέσης.
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι επαφές αυτές μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού ενόχλησαν την Άγκυρα, η οποία πιστεύει ότι δεν βλέπει θετικά αυτό το βήμα της Γαλλίας και πως αυτή η κίνηση θα περιπλέξει για τα καλά την ήδη πολύπλοκη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας την ασφάλεια στην περιοχή.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα ενοχλείται και για τις συνομιλίες των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων για την πώληση ή ενοικίαση φρεγάτων τύπου Fremm ή των ακόμα πιο σύγχρονων Belharra στην Ελλάδα βάζοντας έτσι την Γαλλία στην αγορά όπλων της περιοχής.
Οι ίδιες πηγές της τουρκικής εφημερίδας αναφέρουν ότι στόχος της Λευκωσίας είναι στα τέλη Οκτωβρίου η Λευκωσία να αρχίσει το πρόγραμμα γεώτρησης, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει θεατής στις εξελίξεις.
Και πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα;
«Μία ναυτική βάση στη Λάρνακα υπό την επίβλεψη της ε/κ διοίκησης έχει δημιουργήσει ανησυχία, και η Άγκυρα δεν βλέπει με… καλό μάτι το βήμα αυτό της Γαλλίας. Στο ήδη μπερδεμένο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, η κίνηση αυτή της Γαλλίας αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής.
Από την άλλη, οι διαπραγματεύσεις του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού να πουλήσει στην Ελλάδα μία φρεγάτα τύπου Fremm και το γαλλικό παζάρι όπλων που διεξάγει η Γαλλία στην περιοχή ανησυχεί την Άγκυρα, η οποία σκέφτεται πλέον να διαμορφώσει ένα νέο δόγμα ασφαλείας για την περιοχή», σύμφωνα με την ‘ΧαμπέρΤουρκ’.
Γιατί, όπως χαρακτηριστικά καταλήγει το άρθρο-ανάλυση, «η Άγκυρα δεν πρόκειται να μείνει θεατής των εξελίξεων».
Η νέα αμυντική συμφωνία ανάμεσα σε Κύπρο-Γαλλία γίνεται με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Οι τουρκικές πηγές αναφέρουν πως η προοπτική γαλλικής βάσης στην Κύπρο εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέφερε το θέμα της δημιουργίας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο.
Υποσχέθηκε μάλιστα να αυξήσει τον αριθμό των τουρκικών στρατευμάτων.
Τη στιγμή που η Κύπρος δεν διαθέτει πολεμική αεροπορία και τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάσουν συχνότατα τον κυπριακό εναέριο χώρο και τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν αναγνωρίζουν την κυπριακή ΑΟΖ.
Να θυμίσουμε ότι εν μέσω δυνητικής κρίσης με την Άγκυρα για τα ενεργειακά και τις γεωτρήσεις της Κύπρου στην νότια πλευρά του νησιού, στις αρχές Ιουλίου του 2017 δύο γαλλικές φρεγάτες είχαν αποσπαστεί από την διεθνή δύναμη για τον Λίβανο (UNIFIL), οι οποίες συνέδραμαν στην ασφάλεια περιοχής της γεώτρησης της Total στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι φρεγάτες σε εκείνη την περίπτωση ναυλοχούσαν στον λιμένα Λάρνακας.
Για την Κύπρο η παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Λάρνακας αποστέλλει σημαντικά μηνύματα στην Τουρκία, δεδομένων των διαστάσεων ασφάλειας που προκύπτουν από τις ενέργειες της Άγκυρας, προκειμένου να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θαλάσσια τεμάχια «3» και «6» της κυπριακής ΑΟΖ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου