Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Προειδοποίηση από Ουάσινγκτον για την τουρκική οικονομία: «Δεν είμαστε αισιόδοξοι για το νέο πλάνο του Ερντογάν

Τελειώνει ο χρόνος για την Τουρκία»

«Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το νέο οικονομικό πλάνο της Τουρκίας” επισημαίνει η Washington Post. Δια στόματος της εφημερίδας, οι Αμερικανοί στέλνουν ένα μήνυμα στην Άγκυρα και την προειδοποιούν πως ο χρόνος τελειώνει.
 
Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παίρνει ρίσκα σε ό,τι αφορά την οικονομία και το νέο πλάνο, σύμφωνα με την Washington Post, αποτελεί ρίσκο.

Η Άγκυρα έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό στον οικονομικό και διπλωματικό τομέα, ιδιαίτερα μετά από την έξαρση και συνεχή κλιμάκωση της αμερικανοτουρκικής κρίσης. Είναι θέμα χρόνου η όλη κατάσταση να πλήξει και την κυβέρνηση και ο Ερντογάν να βρεθεί ενώπιον δραματικών εξελίξεων.

Η ρίζα των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας είναι οι τράπεζές της και δεδομένης της ιστορικής επιτυχίας της κυβέρνησης ότι θα επιλέξει το εύκολο λάθος αντί της σκληρής αλλά ορθής οδού, είναι δύσκολο να αισιοδοξούμε ότι θα διορθωθούν τα πράγματα για την τουρκική οικονομία, δήλωσε το Σάββατο η Washington Post.

Η λίρα της Τουρκίας μειώθηκε φέτος κατά 40% έναντι του δολαρίου, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε 24% σε μια προσπάθεια να μειώσει την πίεση στην τουρκική λίρα και να μετριάσει τον πληθωρισμό.
 
 
Η τουρκική κυβέρνηση σημείωσε την επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία, ανακοινώνοντας ένα νέο οικονομικό σχέδιο την Πέμπτη, ενώ υπόσχεται να μειώσει τον προϋπολογισμό κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και να μειώσει το στόχο ανάπτυξης από 5,5% σε 3,8%.

«Το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνησή της δαπανεί πάρα πολλά χρήματα, αλλά και το γεγονός ότι οι τράπεζές της έχουν δανειστεί πάρα πολλά δολάρια”, ανέφερε η Washington Post.

Το νέο οικονομικό σχέδιο δεν έχει λεπτομερή στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών και του τραπεζικού κλάδου, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να εξετάζει αμέσως τη χρηματοοικονομική διάρθρωση και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν την οικονομική τους υγεία.

«Είναι απλά δύσκολο να γνωρίζουμε αν πρόκειται για μια προσπάθεια να διορθωθούν τα πράγματα ή αποτελεί ένα είδος υποκρισίας ότι δεν χρειάζεται να διορθωθεί κάτι”, δήλωσε η Washington Post για την υπόσχεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική υγεία των τουρκικών τραπεζών.
 
«Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της κυβέρνησης να επιλέξει το εύκολο λάθος αντί του σκληρού και σωστού, είναι δύσκολο να είσαι αισιόδοξος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχει ακόμα ένα πράγμα που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι κολλημένη σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, ανέφερε η Washington Post.

«Οι τράπεζες της Τουρκίας πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα αν η λίρα συνεχίσει να πέφτει”, επισήμανε η αμερικανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι, αν η κυβέρνηση ενεργήσει για την υποστήριξη του νομίσματος, τότε οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα για διάφορους λόγους.

Εάν τα επιτόκια αυξάνονται υπερβολικά για να αποφευχθεί η περαιτέρω διακύμανση της τουρκικής λίρας, «θα μπορούσε να αφήσει τις τράπεζες σε θέση όπου οι ίδιοι πληρώνουν περισσότερα για να δανειστούν από ό, τι χρέωναν τους ανθρώπους να δανειστούν από αυτούς» και «αυτό θα μπορούσε να τρομάξει αρκετά τους επενδυτές η λίρα μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται, παρόλο που τα επιτόκια αυξάνονται. «

«Το θέμα, λοιπόν, είναι ότι η ρίζα όλων των προβλημάτων της Τουρκίας είναι οι τράπεζές της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πτώση της λίρας είναι τόσο επικίνδυνη για την οικονομία και γιατί η σταθεροποίηση μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η κυβέρνηση πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της – και γρήγορα”, ανέφερε η Washington Post.

Με λίγα λόγια, δια μέσου των ΜΜΕ, στέλνεται ένα μήνυμα στην Άγκυρα πως ο χρόνος τελειώνει…

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: