Η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη το τελευταίο διάστημα, με κινήσεις κλιμάκωσης από την Αλβανική πλευρά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου αλλά και πολεμική ρητορική κατά Σερβίας και όχι μόνο.


 
Στις τελευταίες εξελίξεις προστίθεται μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, Κροατίας και Ηνωμένου Βασιλείου.


Ενώ όλα δείχνουν πως τα Βαλκάνια οδεύουν προς νέα κρίση, καταδιωκόμενα από φαντάσματα του παρελθόντος, μια άσκηση αυτού του βεληνεκούς μπορεί να σημαίνει την αρχή σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, έως και πόλεμο.


Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η εν λόγω άσκηση αποτελεί μια κίνηση συμβολισμού και ρουτίνας ή πρόβα πολέμου κατά της Σερβίας.


Το σίγουρο είναι πως τα Βαλκάνια διανύουν μια κρίσιμη περίοδο και οποιαδήποτε είδους κίνηση Βαλκανικής χώρας, πολιτικού ή στρατιωτικού τύπου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν.
 
 
Μια σημαδιακή άσκηση ξεκίνησε χθες στις αλβανικές ακτές, η οποία δίνει το σχήμα της αλβανικής συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, μια δυναμική στρατιωτική δραστηριότητα προς «κάθε κατεύθυνση».


Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα η διοίκηση του αλβανικού στρατού και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναπτύξει αμφίβια οχήματα στη διάρκεια της άσκησης στο ακρωτήριο Παλ (Παύλου), σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο.


Η εκπαιδευτική άσκηση ανακοινώθηκε από την υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, η οποία με ανάρτησή της, σε σελίδα της στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνει:


«Συμβαίνει τώρα στο Ακρωτήριο του Παλ- ο αλβανικός στρατός και Βρετανοί στρατιώτες πραγματοποιούν αποβίβαση στο πλαίσιο της άσκησης «AlbanianLion 2018».


 
Η ίδια επισημαίνει ότι η άσκηση θα κρατήσει τρεις εβδομάδες και λαμβάνουν μέρος σε αυτήν η Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κοσσυφοπέδιο και η Κροατία.


Υποτίθεται ότι ο εχθρός είναι στα Δυτικά Βαλκάνια και είναι σαφές ότι τουλάχιστον οι τρεις βαλκανικές χώρες που συμμετέχουν ως σύμμαχοι δίνουν δυναμική απάντηση, ίσως, στη Σερβία.



Στην άσκηση συμμετέχουν 1164 στρατιώτες και 126 οχήματα που «θα χρησιμοποιηθούν στην πιο σημαντική βάση των Ενόπλων Δυνάμεων μας, για την αύξηση των ικανοτήτων σε οποιαδήποτε επιχείρηση εκκένωσης», γράφει ο Όλτα Τζάσκα και δημοσιεύει βίντεο από την άσκηση.






Οι πληροφορίες για την άσκηση αυτή έρχονται μετά από τις πολεμικές δηλώσεις Κοσοβάρων και Αλβανών αξιωματούχων περί διαμελισμού της Σερβίας και διατήρηση της ”εδαφικής ακεραιότητας” των Αλβανών.


Ετοιμάζουν την δημιουργία της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας» οι ΗΠΑ για να περάσουν στην συνέχεια στα Βαλκάνια, όλους τους αγωγούς τους από μια άκρως ελεγχόμενη περιοχή, με την Σερβία να έχει «πέσει στο καναβάτσο» των εξελίξεων.


Η προκλητική στάση Κοσοβάρων και Αλβανών αξιωματούχων που απειλούν συνεχώς το επιβεβαιώνει.


Σήμερα ο πρόεδρος της βουλής του Κοσσυφοπεδίου Κ. Veseli απείλησε τους Σέρβους ότι είναι δυνατή μια πολεμική σύγκρουση, κατά την οποία οι Αλβανοί θα εισβάλουν μέσω του Β.Κοσόβου στο Νις, γιατί, όπως είπε, η πόλη τους ανήκει ιστορικά!


Ο Veselji δήλωσε ανοιχτά ότι δεν φοβάται ούτε αυτός ούτε οι συμπατριώτες του να ξεκινήσουν έναν νέο «απελευθερωτικό πόλεμο» στο Πρέσεβο (νότος της Σερβίας).
Ως λόγος αυτής της δράσης όπως δήλωσε είναι ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η «εδαφική ακεραιότητα” των Αλβανών που ζουν εκεί!


«Αν ξεκινήσει μια νέα πολεμική σύγκρουση και κάποιος προσπαθήσει να την ενθαρρύνει, δεν θα σταματήσουμε μόνο στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλά θα προχωρήσουμε έως το Νις.  Αυτή η δήλωση έχει μια ιστορική βάση, που είναι γραμμένη στα βιβλία που έχουν εκδοθεί στη Σερβία για την πόλη αυτή.


Επίσης, η Σερβία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα «εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μιλόσεβιτς», δηλώνει ο ίδιος.

πηγη