Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Στην τελευταία συνάντηση στο Σότσι της Ρωσίας μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν έγινε κάτι που εξέπληξε τους δημοσιογράφους που παραβρίσκονταν.


Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να διαρρεύσει μια συνομιλία που είχε με τον Ερντογάν και στην οποία προειδοποίησε τον Τούρκο ηγέτη να σταματήσει να παίζει παιχνίδια στην Συρία με τους ισλαμιστές, τους οποίους εξακολουθεί να στηρίζει και από τους όποιους έχει βγάλει εκατομμύρια στο παρελθόν. 

(ο Πούτιν γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση με τα παράνομα πετρέλαια κλπ), γιατί θα βρεθεί προ…πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων στο εσωτερικό του.



Το γεγονός είναι, όπως αναφέρει και η Τουρκάλα δημοσιογράφος İpek Yezdan στην σημερινή Hürriyet, ότι η Τουρκία βρίσκεται πλέον στην δυσκολότερη θέση από την έναρξη του εμφυλίου στην Συρία γιατί το πρόβλημα του İldib, όσο και αν θέλει ο Ερντογάν να το παρουσιάζει σαν διπλωματική νίκη για την αναβολή της επίθεσης του Άσαντ, έχει φέρει τον Τούρκο πρόεδρο σε μεγάλο αδιέξοδο.



Ένεκα τούτου και επειδή καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι με την Ρωσία και το Ιράν, άρχισε μυστικές συνομιλίες με το Ισραήλ για επανασύνδεση των σχέσεων του.
 
Εντωμεταξύ χθες στην Κωνσταντινούπολη ο εκπρόσωπος του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» της συριακής αντιπολίτευσης, İbrahim El İdlibi, σε σκληρές δηλώσεις του κατά του καθεστώτος Άσαντ τόνισε πως αν χρειαστεί οι πολεμιστές του, που τους υπολογίζει σε 30 χιλιάδες, θα πολεμήσουν μαζί με τους Τζιχαντιστές κατά του Άσαντ αλλά και του Ιράν.


Ναι αλλά με το Ιράν ο Ερντογάν, που φιλοξενεί τους εκπροσώπους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», έχει συνάψει συμμαχική συμφωνία καθώς θέλει οι Ιρανοί να τον στηρίξουν στον πόλεμο κατά των Κούρδων. 


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ έστειλαν άλλα 30 TIR με οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια στους Κούρδους της Συρίας προκαλώντας νέα οργή της Άγκυρας.


Όλα αυτά δείχνουν πως ο Ερντογαν έχει σύρει την Τουρκία σε ένα μεγάλο «βάλτο» και σε συνδυασμό με την κάκιστη σχέση που έχει με τις ΗΠΑ, αλλά και την οικονομική κρίση που ακόμα δεν έχει δείξει τα «δόντια» της, καταλαβαίνει κανείς το μεγάλο αδιέξοδο που έχει περιέλθει.

Γι αυτό σε αντιστάθμισμα πουλάει νταηλίκι στην ανατολική Μεσόγειο.

Μονό στο αδιέξοδο του μην ξεσπάσει, ξέρετε που…

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: