Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Απέπλευσε το τουρκικό γεωτρύπανο: Σε επιφυλακή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σε επιφυλακή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς σήκωσε άγκυρα το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής».


Σε κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο βρίσκονται τα υποστηρικτικά πλοία Siem Louisa, Siem Sophia και Siem Sasha.

Στην περίπτωση που επιχειρήσει γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η οποία είναι στα όρια της δυνητικής ΑΟΖ, τότε θα υπάρξει δυναμική απάντηση . Αυτές είναι οι εντολές που υπάρχουν, ενώ αν προχωρήσει προς Κυπριακή ΑΟΖ, τότε απλά τίθεται υπό παρακολούθηση.

Το πλωτό βυθοτρύπανο «Πορθητής» φαίνεται να σήκωσε άγκυρα προς το άγνωστο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Λιμάνι της Αττάλειας στα νότια παράλια της Τουρκίας.
 
Μένει να δούμε αν πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού και "ξεμουδιάσματος" ή όχι.
***Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες για ανταρσία του επιστημονικού προσωπικού στο τουρκικό γεωτρύπανο.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο προορισμός του και αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες παρέμεινε σε αδράνεια στο Λιμάνι της Αττάλειας. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα για παραίτηση του νορβηγικού, επιστημονικού προσωπικού του πλωτού γεωτρύπανου, ενώ αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι η εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO συμφώνησε με την *** αμερικανική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου Rowan Companies PLC RDC.N., προκειμένου να διεξαγάγει δύο γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες και στοιχεία που δημοσίευσαν τεχνικά στελέχη της TPAO, αλλά και του γεωτρύπανου, η Τουρκία έχει επεξεργαστεί και προετοιμαστεί μέχρι τώρα για δύο γεωτρήσεις στους στόχους «Αλάνια 1» και «Φινίκη 1», σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τον Ακάμα, που φαίνεται να βρίσκεται στα όρια μεταξύ της μέσης γραμμής που χωρίζει Κύπρο και Τουρκία.

Δεν αποκλείεται όμως και το τρίτο ενδεχόμενο, να υπάρξει τουρκικός αιφνιδιασμός με σημείο "έκπληξη".
Οι στόχοι «Αλάνια 1» και «Φινίκη 1» έχουν εντοπιστεί με σεισμογραφικά μεταξύ 2013 και 2016.

Τους στόχους επεξεργάστηκε πρώτα η νορβηγική Polarcus και μετέπειτα η TPAO.
Οι στόχοι καθορίστηκαν μετά την πραγματοποίηση δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων «FINIKE MAZ 3D Project» και «MERSIN 3D Project», που προηγήθηκαν ανάλογου παράνομου σχεδίου που υλοποιήθηκε στον κόλπο Αμμοχώστου με δύο σειρές σεισμογραφικών.

Ο στόχος «Αλάνια 1» βρίσκεται ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας προς τα ανατολικά, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ του γνωστού τουρκικού θερέτρου της Αλάνιας και του ακρωτηρίου του Ακάμα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τον​ Ακάμα, που φαίνεται να βρίσκεται στα όρια μεταξύ της μέσης γραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες.

Η δεύτερη γεώτρηση, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα είναι στα ανοικτά του κόλπου Αττάλειας με δυτική κατεύθυνση, στον στόχο «Φοινίκη 1» και σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Καστελλόριζο. 
Σε μία άλλη εξέλιξη, τις προηγούμενες μέρες ο λεγόμενος «Υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος πήγε στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από τον κατοχικό ηγέτη, δήλωσε ότι δεν είναι η Τουρκία που θα προβεί στις γεωτρήσεις, αλλά μια εταιρεία κρατικών συμφερόντων (σ.σ.: εννοεί την ΤΡΑΟ) και θα το κάνει εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων.



***Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες
*** αμερικανική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου Rowan Companies PLC RDC.N.,

Δεν υπάρχουν σχόλια: