Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

«Θερμές» εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο: Αεροπορική και ναυτική βάση στο ψευδοκράτος δημιουργεί η Άγκυρα

Προοίμιο κλιμάκωσης

Με τίτλο «Μια αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο, μια ναυτική βάση στο Τρίκωμο» η τ/κ  εφημερίδα Ντάϊαλογκ δημοσιεύει ότι η Τουρκία «πάτησε το κουμπί» για την δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο ψευδοκράτος, λαμβάνοντας υπόψη την στρατιωτική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή μαζί με το πάτημα του κουμπιού για την εξόρυξη πετρελαίου, όπως αναφέρει το Alpha News.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα μια αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε επίσκεψη στο αεροδρόμιο Λευκονίκου και στο Τρίκωμο. 


«Ως εκ τούτου, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται το ζήτημα της κατασκευής αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο και ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο».


Η ίδια αντιπροσωπεία είχε και συναντήσεις με αξιωματούχους που δεν αναφέρονται.


Οι εμπειρογνώμονες θα ετοιμάσουν έκθεση και τα έργα και για τις δύο βάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, προστίθεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα συζητήθηκε στην Άγκυρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του «υπουργού εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι. 


Σημειώνεται ότι ο κ. Οζερσάι είχε συναντήσεις με τον Τούρκο ΥΠΕΞ αλλά και τον νέο ΥΠΑΜ, Χουλούσι Ακάρ.


Προ ημερών είχαμε αποκαλύψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, τα σχέδια των Τούρκων για ***μετατροπή των Κατεχόμενων της Κύπρου σε ορμητήριο, με τη δημιουργία ναυτικής βάσης.
 
 
Προοίμιο εξελίξεων εάν τελικά πραγματοποιηθεί η είδηση που διακινούν τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.


***Σύμφωνα πάντα με τα Τουρκικά ΜΜΕ το Τουρκικό ΠΝ προτείνει την δημιουργία μίας ολοκληρωμένης βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η πρόταση του Τουρκικού ΠΝ έγινε προς το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μεγάλη ναυτική βάση πρόκειται να κτίσει η Άγκυρα στα Κατεχόμενα σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak την Τρίτη. «Επειγόντως μεγάλη ναυτική βάση στο Νησί (Κύπρος)» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

 
Σύμφωνα με τη Yeni Safak, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε βάση που θα κτιστεί σε «κατάλληλο μέρος».


«Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία. 


Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή» υποστηρίζει η εφημερίδα, αποσιωπώντας ότι η Άγκυρα έχει ναυτικές βάσεις στα δικά της εδάφη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι «πρέπει να μεγαλώσει και το υφιστάμενο αεροδρόμιο της πολεμικής αεροπορίας στο Νησί».

Η εφημερίδα κάνει ακόμα λόγο για «απειλές ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας στην περιοχή» όπου υπάρχουν και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, επικαλούμενη και τις «μονομερείς ενέργειες» της Λευκωσίας στα ενεργειακά με τις γεωτρήσεις στις δικές της ΑΟΖ.


Μια τουρκική ναυτική βάση στην περιοχή, θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της Βόρειας Κύπρου και θα δείξει για άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα στέκεται δίπλα στο νησί.

 Η ναυτική βάση θα επιτρέψει στην Τουρκία να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η βάση θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στις στρατιωτικές προφυλάξεις κατά της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει διακηρύξει η ελληνική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, των συμφωνιών που απορρίπτει και των επιδοτήσεων εξερεύνησης υδρογονανθράκων που επιτρέπει, αγνοώντας την Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο.


Η Τουρκία έχει ήδη την αεροπορική βάση στο Geçitkale (Λευκόνικο) στη Βόρεια Κύπρο. Η βάση φιλοξενούσε παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά έχει κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. 


Η βάση θα μπορούσε να αποκατασταθεί και να ξανανοίξει, αλλά, για να συμβεί αυτό, τα καλώδια υψηλής τάσης και τα ηλεκτρικά καλώδια πρέπει να μετακινηθούν υπόγεια.


Παρόλο που το ζήτημα ήταν μία φορά στην ημερήσια διάταξη, δεν έχουν ακόμη ληφθεί μέτρα. 


Εάν η γραμμή υψηλής τάσης μετακινηθεί υπόγεια, δεν θα αποτελεί πλέον κίνδυνο για την προσγείωση αεροσκαφών στη βάση, οπότε το Geçitkale θα γίνει ένας πολύ πιθανός υποψήφιος για την αεροπορική βάση της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο.


Μια τουρκική βάση στην περιοχή θα μειώσει τον χρόνο αντίδρασης για στρατιωτική και ανθρωπιστική δράση. 


Μια ναυτική βάση της Τουρκίας θα επέτρεπε, επίσης, στην περιοχή να γίνει πιο ειρηνική, καθώς θα μείωνε τις προσπάθειες άλλων φορέων για να προκαλέσουν αναταραχές.


***μετατροπή των Κατεχόμενων της Κύπρου σε ορμητήριο, με τη δημιουργία ναυτικής βάσης.

***Σύμφωνα πάντα με τα Τουρκικά ΜΜΕ

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: