Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΕ ΒΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Ο…«ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΦΡΑΝΚΟ», ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σε μια έκθεση προς την αμερικανική προεδρία για την Τουρκία, που συνέταξαν οι πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, Morton Abramowıtz και Eric Edelman, ( οι όποιοι θεωρούνται στις ΗΠΑ σαν οι πιο άριστα ενημερωμένοι για τα τουρκικά πράγματα), προβλέπεται, σύμφωνα με ένα σχετικό και αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Cumhurriyet, η άτακτη και βίαιη πτώση του Ταΐπ Ερντογάν.





 
Το πιο χαρακτηριστικό της έκθεσης αυτής, είναι ότι παρομοιάζουν τον Ερντογάν σαν ένα «Ισλαμιστή Φράνκο», (πρώην δικτάτορας της Ισπανίας), που όσο κλονίζεται το καθεστώς του γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος για την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τις σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ.


Η φιλοδοξία του Ερντογάν να μοιάσει με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, όπως αναφέρεται στη έκθεση, που έχει παραμείνει επί δέκα σχεδόν χρόνια ακλόνητος στην εξουσία και η τάση του να ακολουθήσει τα βήματα του δικτάτορα Φράνκο, κάνουν εκρηκτική την παραμονή του στην αρχή, καθώς γίνεται όλο και πιο ακραίος στις κατασταλτικές του επιλογές απέναντι σε ένα όλο και πιο διογκούμενο κύμα αντίδρασης εναντίον του.


Η κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει από τον απόλυτο έλεγχο που είχε μέχρι το 2012 και αυτό επηρεάζει πλέον άμεσα με πολύ αρνητικό τρόπο και την τουρκική οικονομία, η οποία από μια ταχέως ανερχομένη οικονομία εξελίσσεται σε ραγδαία πτωτική, με όλες τις συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης.


Το ενδιαφέρων σε όλα αυτά, όπως τονίζεται και στη έκθεση των Morton Abramowıtz και Eric Edelman, είναι το συμπέρασμα ότι πλέον η Τουρκία δεν θεωρείται σαν ένας ασφαλής; σύμμαχος των ΗΠΑ και κυρίως, ότι έχει πάψει να θεωρείται σαν ένα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. 


Παράλληλα προβλέπεται ότι οι προσεχείς εξελίξεις θα είναι καταλυτικές για την Τουρκία, με πολλά πιθανά σενάρια, ακόμα και αυτό της βίαιης αποσταθεροποίησης και του διαμελισμού της. .


Πως όλα αυτά θα επηρεάσουν την δική μας θέση, είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό ερώτημα και το συμπέρασμα για εμάς είναι ότι απαιτείται έντονη επαγρύπνηση εκ μέρους μας, (από ποίους όμως) και κυρίως να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεχόμενα, ακόμα και μιας προβοκατόρικης πρόκλησης, αλλά ακόμα και μιας διαδικασίας βίαιης αυτοδιάλυσης της Τουρκίας.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: