Όπως αναφέρει ο Tούρκος αναλυτής και πρώην σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας του Ερντογάν, Yasin Aslan η Ελλάδα είναι χώρα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων που διατηρούν οι ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ.
Η νέα διαμορφούμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία.
Το θέμα αυτό ανέδειξε και ο Αμερικανός γερουσιαστής Μ.Μενέντεζ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή»:
«Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το κάνει, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των συμμάχων μας», δήλωσε ο Μενέντεζ προειδοποιώντας μάλιστα την Άγκυρα με επιβολή κυρώσεων καθώς και με αναστολή πώλησης των F-35, εφόσον προχωρήσει στην απόκτηση των S-400.
Ο ίδιος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και μεταφοράς οπλισμού από τουρκική βάση στην Ελλάδα, εάν οι σχέσεις Ουάσινγκτον — Άγκυρας επιδεινωθούν.
Ρωσία: Δυσβάσταχτο το κόστος της μεταφοράς της αμερικανικής βάσης από την Τουρκία
Ο ειδικός σε στρατιωτικά θέματα, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων αντιαεροπορικών πυραύλων των Ειδικών Δυνάμεων της Αεροπορίας της Ρωσίας Σεργκέι Χατίλεφ δήλωσε σε συνέντευξη στο Sputnik ότι οι δηλώσεις ενός Αμερικανού γερουσιαστή είναι θεωρητικές:
«Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ δεν είναι αξιωματούχος. Είναι ένας άνθρωπος που συμμετέχει με συγκεκριμένο τρόπο στη δουλειά μίας μη εκτελεστικής αρχής.
Όλα αυτά είναι απλά θεωρητικές υποσχέσεις».
Βέβαια να σημειωθεί εδώ πως ο Μ.Μενέντεζ δεν είναι ένας «απλός» γερουσιαστής αλλά επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου.
Ο Ρώσος ειδικός υπογραμμίζει ότι η δημιουργία στρατιωτικής βάσης από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα μπορεί να στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αν εξετάσουμε καθαρά θεωρητικά μία τέτοια υπόθεση, δηλαδή να εγκαταλειφθεί η βάση στο Ιντσιρλίκ, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για την ανάπτυξη όπλων, συμφωνίες κ.α.
Ποιο είναι το νόημα να αφήσει την Τουρκία για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη θέση των εγκαταστάσεων;
Οι αμερικανοί έχουν περισσότερες από 1000 βάσεις σε όλο τον κόσμο.
Η συντήρηση μίας βάσης στοιχίζει δισεκατομμύρια δολάρια.
Για τη δημιουργία νέας βάσης, να φτιάξεις διαδρόμους, να εξοπλίσεις τη θαλάσσια ζώνη, είναι πολλά τα χρήματα και τα κόστη είναι τεράστια».
Ο Χατίλεφ επίσης σημειώνει την πολιτική πλευρά της κατάστασης.
«Πολιτική ερώτηση:
Η Ελλάδα είναι έτοιμη γι' αυτό, για τη διασφάλιση δηλαδή της ανάπτυξης όπλων στο έδαφός της;
Αν οι αμερικανοί, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, ορίσουν σταθμό όπλων εκεί, αυτό αποτελεί προηγούμενο. Αν οι Αμερικανοί θέλουν να επενδύσουν πολλά χρήματα και να ξοδέψουν χρήματα, θα κάνουν τη βάση.
Αν δεν θες να ξοδέψεις χρήματα και θέλεις να φοβίσεις, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Ο χρόνος θα δείξει».
Σχολιάζοντας την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία και τις απειλές από τις ΗΠΑ, ο ειδικός αναφέρει ότι:
«Ό,τι και να πουν οι Aμερικανοί το σύστημα έχει ήδη αποδείξει τι είναι στη Συρία. Ακόμα και χωρίς εκτόξευση, χωρίς τη διενέργεια μαχητικών βολών, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στο ζήτημα της Συρίας και τη Μέση Ανατολή. Σήμερα εκτός από το μίσος και τον πολιτικό εκβιασμό δεν έχει μείνει τίποτα που να έχουν οι Αμερικανοί».
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Χατίλεφ, τα τελεσίγραφα των ΗΠΑ μπορεί να ωθήσουν την Τουρκία να συνεργαστεί με τη Ρωσία και σε άλλους τύπους όπλων:
«Πλέον, αν οι Aμερικανοί αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα F-35, οι Τούρκοι εγείρουν ήδη θέμα αγοράς Su-57».
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου