Την Τρίτη 23 Απριλίου 2019,η ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKAfile έδωσε την είδηση ​​για την άφιξη στη Μεσόγειο των δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων και των ομάδων μάχης τους (USS Abraham Lincoln και USS John C. Stennis), και ανέφερε ότι ήδη συνεργάζονται σε ανοικτή γραμμή με τον 6ο στόλο σε συνδυασμό με συμμαχικά ναυτικά των χωρών της περιοχής.
 
Έτσι αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα υλοποίησης αεροναυτικών ασκήσεων μεταξύ των χωρών της τριμερούς συμμαχίας (Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου) στην «καυτή» περιοχή της Α.Μεσογείου, απέναντι στις ορέξεις των Τούρκων.

Πρόκειται για ενδείξεις υλοποίησης μιας τέτοιας άσκησης από ισραηλινές πηγές, χωρίς να έχουμε επίσημες ανακοινώσεις, την ίδια στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται να εκτελέσει την άσκηση «Θαλασσόλυκος».

Πρόκειται για μια νέα μεγάλη «πρόβα πολέμου» στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Άγκυρα στα μέσα του επόμενου μήνα.

Με διεθνή think tank και ΜΜΕ να προειδοποιούν συνεχώς για πολεμικό επεισόδιο στην περιοχή μας, η ανακήρυξη της μεγάλης άσκησης της Τουρκία αυξάνει την ανησυχία.

Άσκηση με σενάρια από την αντιμετώπιση σεισμών μέχρι ένοπλης σύρραξης σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, ενώ αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη από την «Γαλάζια Πατρίδα» και εκτιμάται πως θα διεξαχθεί προς τα μέσα Μαΐου.
 
 
Είναι γεγονός πως οι τουρκικές δυνάμεις μέσω τέτοιου τύπου ασκήσεων, αμφισβητούν συνεχώς την ελληνική κυριαρχία σε κρίσιμες περιοχές, αποτελώντας έναν σημαντικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι «πρόβες πολέμου» της Τουρκίας «μετρούν» αντιδράσεις τόσο σε τεχνικά και επιχειρησιακά ζητήματα, όσο και σε ψυχολογικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κάθε φορά αποδεικνύεται βέβαια πως η τουρκική προπαγάνδα είναι αδιάφορη για τους Έλληνες.

Η όλη κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ περί ανάγκης «αποστρατικοποίησης» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα, αλλά και την πρόσφατη ανακοίνωση τουρκικών εφημερίδων με προτροπή του τουρκικού ΥΠΑΜ, περί «ελληνικών προκλήσεων και έντασης στο Αιγαίο», συνθέτουν ένα πολύ περίεργο σκηνικό το επόμενο διάστημα.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει για την  άσκηση «Θαλασσόλυκος» ότι:«την ώρα που οι παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά και η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώνονται, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για μία νέα μεγαλειώδη άσκηση στις θάλασσες», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία σχολιάζει επίσης ότι «θα αποτελεί απάντηση στις πολιτικές περικύκλωσης Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την ισχύ και τη δεσπόζουσα θέση της στις θάλασσες».
 
Για να δούμε εφόσον υλοποιηθεί η άσκηση με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, τι θα πράξει ο Ερντογάν ο οποίος όπως δείχνουν πλέον τα πράγματα κυκλώνεται από παντού στην Α.Μεσόγειο;