Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Οι γερμανικές αποζημιώσεις και η παγίδα του κατοχικού δανείου! Τι θα πρέπει να προσέξουμε

Στη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, ακούστηκε για ακόμη μια φορά η άποψη ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.


Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι , ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας.

Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το 1990 είχαν συμφωνήσει σε αυτό ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Ωστόσο άνθρωποι που μελετούν το θέμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια επισημαίνουν ότι αυτή η άποψη είναι μια παγίδα, μέσα στην οποία θέλει να μας ρίξει η Γερμανία.


Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Γερμανία συζητούν το θέμα του δανείου αλλά δεν λένε κουβέντα για τις αποζημιώσεις.

Τον λόγο τον εξήγησε με το παραπάνω ο δικηγόρος και στέλεχος της ΛΑΕ Σαράντος Θεοδωρόπουλος, στην συνέντευξή του στο Militaire.gr.
Με 9 ως το πολύ 11 δις οι Γερμανοί “σβήνουν” τα 380 δις των πολεμικών αποζημιώσεων!
Τι είναι τα 9 δις;
Το λεγόμενο “κατοχικό δάνειο”!
Τι ήταν αυτό το …δάνειο;
 


Τι προσπαθούν να πετύχουν οι Γερμανοί δεχόμενοι να μιλήσουν μόνο για το κατοχικό δάνειο;
Ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος εξηγεί:


Στη Γερμανία όπως είπαμε άπαντες λένε το ίδιο “ποίημα”. Ακόμη και ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ελληνογερμανικής Ομάδας Φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Τι λέει;

«Tώρα που τελείωσε η εποχή των μνημονίων (οι ελληνογερμανικές σχέσεις) μπορούν να βελτιωθούν αισθητά.


Πρέπει όμως να ειπωθεί ξεκάθαρα στη Γερμανία ότι ενθυλακώσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ από τους τόκους που πληρώνει (η Ελλάδα για τα δάνεια) και πρέπει της επιστραφούν», η δε «πολιτική της αυστηρής λιτότητας πρέπει επιτέλους να λήξει»,υποστηρίζει.

Για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, λέει πως δεν είναι νομικά εφικτές, αλλά τονίζει η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να επιστρέψει το αναγκαστικό δάνειο των ναζί, «διότι ακόμα και η ναζιστική Γερμανία είχε ξεκινήσει την επιστροφή των χρημάτων.


Για το ύψος των τόκων θα πρέπει να γίνουν σχετικές διαπραγματεύσεις».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: