Δρα Παντείου – Οθωμανολόγου , Δικηγόρου
Είπα να ηρεμήσω λίγες μέρες με τα τρέχοντα θέματα Τουρκίας/ Erdoğan παρατηρώντας απλά με υπομονή τις εξελίξεις .
Δεν με αφήνουν όμως οι περί των πάντων σχολιαστές.
Από sars cov2 , ιολόγοι, σεισμολόγοι, νομικοί, οικονομολόγοι, θεολόγοι, εσχατολόγοι, συνωμοσιολόγοι, μέχρι Τουρκολόγοι κλπ.
Βιάζονται πολύ.
Έκριναν και κρίνουν τη γείτονα με “λογικά κριτήρια μεν”, που δεν ισχύουν στην περίπτωσή της δε.
Πίστευαν και πιστεύουν πως τα όσα κάνει ( εσωτερικά – εξωτερικά ) ήταν και είναι απρόβλεπτα.
Απέδειξα με σειρά άρθρων, ένα βιβλίο και παρουσίες στα ΜΜΕ, ότι δεν υπάρχει απρόβλεπτο και όσοι το επικαλούνται είτε δεν ξέρουν ιστορία και κοινωνιολογία , είτε το χρησιμοποιούν ως άλλοθι της μη προετοιμασίας τους, ειδικά δε , δεν γνωρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο, με συνέπεια τα σχόλιά τους να αποσυντονίζουν την κοινή γνώμη.
Επειδή με το ξέσπασμα του sars cov2 η Τουρκία ακολούθησε το λάθος μοντέλο αντιμετώπισης ( αναμενόμενο για όσους γνωρίζουμε τον αξιακό της Κώδικα και το ψυχολογικοκοινωνικό της υπόβαθρο ) δημιουργήθηκε η “ψευδής εικόνα ” κατάρρευσής της και υπαναχώρησης από τα μέσα πίεσης και διεκδικήσεις που ασκεί.
Δεν είναι έτσι.
Η Τουρκία , κατεξοχήν και διαχρονικά χώρα ” Επιτήδειος Ουδέτερος “ ( βλ.Frank Weber, εκδ. ΓΕΣ 1985 ) και του δόγματος ” σύμμαχός μου, ο χρόνος και η υπομονή “ ( βλ. σχετ. Λέων Τολστόι война и мир/ Πόλεμος & Ειρήνη) δεν αντιδρά όπως αναμένουν οι δυτικοτραφείς αναλυτές. Τουναντίον , ως sui generis / ιδιότυπη, έχει αντιδράσεις, – που φαίνονται ” παράλογες” για τους πολλούς – , πλήν όμως πλήρως αναμενόμενες για τους γνώστες.
Πρώτο δείγμα λάθους εκτίμησης είναι πως τάχα απέσυρε το ” όπλο” πρόσφυγες/ μετανάστες. Θα επανέλθει .
Δεύτερο λάθος, πως σταμάτησε τις προκλήσεις στα Κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα και Αιγαίο συν Λιβύη, Συρία. Θέμα χρόνου ή επανάκαμψη.
Η μη ενεργοποίηση των S400 και η μη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το ότι τα συμβόλαια με την Lockheed Martin λήγουν 31.12.2020, αφήνουν παράθυρο τυχόν επιστροφής της.
Κάτι που δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Lockheed τον Φεβρουάριο στην Φλώριδα όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Τέταρτο λάθος, η μη γνώση της οικονομίας της Τουρκίας που είναι στους G20. Έχει διπλή οικονομία.
Την οικιακή των πολιτών της, που πάντα είχε πρόβλημα, και τη δημόσια ( φανερή & κρυφή/ μαύρη ) που στηρίζεται από ξένους επενδυτές ( δυτικούς και ανατολικούς συν Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα, Κατάρ κ.ά ) , μη διατεθειμένους να την αφανίσουν , στην παρούσα.
Εξάλλου η γείτονα πάντα ασκούσε το black market που την στήριζε και στηρίζει.
Αν τυχόν προστρέξει σε φανερή οικονομική βοήθεια, αυτό θα γίνει για εσωτερική κατανάλωση , δηλ.για να δικαιολογήσει περαιτέρω λιτότητα στο λαό της, όχι όμως πως θα σταματήσει τις άλλες πηγές της οικονομίας της.
Τελευταίο επιπόλαιο λάθος των Κεμαλιστών/ Κιλιτσάρογλου και των ΜΜΕ ήταν η γρήγορη αναμετάδοση της παραίτησης του Υπ. Εσ . Σοϊλού, η οποία πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο Erdoğan και συνεχίζει κανονικά αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό συμβούλιο .
Εξάλλου είναι “δεξί του χέρι ” οι δε “εκκαθαρίσεις” των Οθωμανών και του νεο-Οθωμανού γινόντουσαν και γίνονται αλλιώς .
Κλείνοντας υπενθυμίζω πως η χώρα μας έχει δεινοπαθήσει από το 1922, 1955, 1964, 1974 , 1996, με τις δράσεις των demek/ τάχα Ρεπουμπλικάνων / Δημοκρατικών Κεμαλιστών.
Μεταξύ δύο κακών, στην παρούσα προτιμώ απέναντι τον Erdoğan, που ασχέτως τι λένε οι “απροβλεπτο-λάγνοι” για μένα είναι πλήρως προβλέψιμος και αντιμετωπίσημος , αν μελετάς τον αξιακό του κώδικα και αντιδράς σωστά και όχι με υπεροψία/ απαξία, διότι τότε θα χάσεις.
Οι δικηγόροι μελετάμε τα όσα λέει ο αντίδικος, τα κατανοούμε , χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα ενστερνιζόμαστε.
Αντιθέτως αναζητούμε τη ρωγμή στη σκέψη/ αιτιάσεις του αντιδίκου για την αντίκρουση που θα οδηγήσει στη νίκη μας .
Έτσι πρέπει να δρα η χώρα μας έναντι της Τουρκίας.
Τα όσα λέω- γράφω, εγώ και άλλοι , δεν είναι καταδεικτικά του τάχα άτρωτου μεγαλείου της γείτονος.
Είναι ρεαλιστικά και αφυπνιστικά για να μην μας “πιάνει” απροετοίμαστους , αφού με λίγες στρατηγικές και αυτοπεποίθησης κινήσεις μπορούμε να την αποτρέπουμε μονίμως, μέχρι – ελπίζω – να επιλέξει το δρόμο της μη τριβής μαζί μας .
Η πλήρης ηρεμία , μάλλον είναι μακρινό όνειρο .”
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου