Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Με σχέδιο και μέτρο η άρση των μέτρων: Τι ανοίγει πρώτα

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
 
Τα προσεκτικά βήματα για τη σταδιακή άρση των περιορισμών έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, άνοιγμα μικρών καταστημάτων με τήρηση αποστάσεων και ευρύτερη χρήση μάσκας. 


Οι συζητήσεις για τα σενάρια αποκλιμάκωσης έχουν ήδη ξεκινήσει και ορισμένα εξ αυτών θα ανακοινωθούν μετά την 27η Απριλίου, μέχρι την οποία ισχύουν όλοι οι αυστηροί περιορισμοί.

Μαζί με την άρση των μέτρων σχεδιάζεται και η επόμενη ημέρα σε σχέση με τον έλεγχο της ανοσίας του πληθυσμού, ο οποίος θα είναι σε τρία επίπεδα και θα εστιάσει σε πρώτη φάση, εκτός από υγειονομικούς χώρους, όπως νοσοκομεία, και σε εργαζομένους υπηρεσιών αναγκαίων για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.

Αυτά ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας.

 Η συζήτηση αλλά και η αγωνία για την επόμενη ημέρα και το πώς θα βγουν οι πολίτες από την καραντίνα «φουντώνει», ειδικά από τη στιγμή που ο αριθμός των ημερήσιων καταγεγραμμένων κρουσμάτων τείνει να γίνει μονοψήφιος.

«Τα δεδομένα θα δείξουν πότε και πώς», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με το πότε θα αρχίσουν να ανοίγουν επιχειρήσεις, να επιστρέφει ο κόσμος στη δουλειά του αλλά και να κυκλοφορεί χωρίς περιορισμούς, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο και μέτρο».

Τόνισε, πάντως, την αναγκαιότητα να τηρηθούν μέχρι τις 27 Απριλίου το σύνολο των μέτρων στο ακέραιο.

Ευχαριστίες Χαρδαλιά
Ο κ. Χαρδαλιάς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους πολίτες που συμμορφώθηκαν στο εθνικό κάλεσμα: «Δεν μπορεί παρά να αισθάνεται υπερήφανος κάποιος όταν η Ελλάδα αναφέρεται σε όλο τον κόσμο ως θετικό παράδειγμα μέσα σε αυτή την γκρίζα πραγματικότητα.

Και αυτή η θετική εικόνα βεβαιώθηκε και τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και το Πάσχα. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαίωσαν τον απόλυτο κανόνα:

οι Ελληνες μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά», είπε και πρόσθεσε: «Θέλω, λοιπόν, μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συμπολίτες μας για αυτήν την υποδειγματική συμπεριφορά, που μας κάνει να βλέπουμε το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία».

«Εμείς πάμε προσεκτικά.
Όπως πήγαμε βήμα βήμα στο κλείσιμο, έτσι θα πάμε και στο άνοιγμα.

Αλλά σίγουρα οι προτεραιότητες θα αφορούν βέβαια και τέτοιους χώρους, όπως αυτούς που αναφέρει η δημοσιογράφος (σ.σ.: μικρά καταστήματα), με προσοχή πάντα και με προστασία της Δημόσιας Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας σχετικά με τη στρατηγική της χώρας στην άρση των περιορισμών.

Ο γνωστός καθηγητής επεσήμανε ότι η λέξη- «κλειδί» είναι η απόσταση και η τήρηση μέτρων υγιεινής ενώ δεν απέκλεισε τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, «όπως χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είναι προσεκτική η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι στον ελληνικό σχεδιασμό συνεκτιμώνται οι κινήσεις και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, από όσες έχουν προχωρήσει σε μερική άρση μέτρων.
Μαζικότεροι έλεγχοι
Το τέλος των περιορισμών συνεπάγεται και μαζικότερο έλεγχο του πληθυσμού έτσι ώστε οι υγειονομικές αρχές να έχουν εικόνα πόσοι έχουν νοσήσει και πόσοι έχουν ανοσία.

Στο πώς θα γίνει αυτός ο έλεγχος αναφέρθηκε χθες αναλυτικά ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας τρία επίπεδα.

Ο πρώτος είναι ο έλεγχος όσων έχουν συμπτώματα με μοριακό έλεγχο, που γίνεται και σήμερα.

Ο δεύτερος αφορά σε μοριακό έλεγχο δειγματοληπτικά σε συγκεκριμένους χώρους, όπως τα νοσοκομεία, αλλά και ειδικές ομάδες πληθυσμού (εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και άλλες νευραλγικές υπηρεσίες), προκειμένου να «πιάσουν» ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Ο τρίτος αφορά στον επιδημιολογικό έλεγχο, με το σύστημα που επιτηρείται και η γρίπη.

«Είναι αυτό το περίφημο σύστημα Sentinel, για το οποίο σας έχω μιλήσει, στο οποίο καταγράφηκαν συμπτώματα, ένα τυχαίο ποσοστό στα Κέντρα Υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, σε γιατρούς του δικτύου οι οποίοι συμμετέχουν, για να έχεις μία εικόνα της πορείας του ιού στη χώρα σου», εξήγησε ο καθηγητής.


Αναφέρθηκε και σε τεστ αντισωμάτων, επαναλαμβάνοντας ότι ακόμη αναζητείται κάποιο αξιόπιστο. «Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή.


Όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, και ήδη γίνονται τεράστιες προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να υπάρχουν αυτά τα αξιόπιστα τεστ τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη Δημόσια Υγεία, θα κάνουμε τις πρώτες μας επιδημιολογικές έρευνες.

Τρέχουν κάποιες ήδη στην Ελλάδα, το ξανατονίζω, εδώ και δύο βδομάδες».

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι ρόλο θα διαδραματίσει και ο ιδιωτικός τομέας «ο οποίος και αυτός -με σωστή προσέγγιση- θα μπορεί να εξετάζει όποιον θέλει για τον ιό», όπως ανέφερε.

Η πορεία, πάντως, της Ελλάδας εξακολουθεί να κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με το δείκτη μεταδοτικότητας, το γνωστό R0, να είναι κάτω του 0,6, δηλαδή ένας άνθρωπος να μολύνει πολύ λιγότερο από έναν άλλο.

Τα νέα είναι ενθαρρυντικά και όσον αφορά στο ΕΣΥ, το οποίο παρόλο που μπορεί να διαχειριστεί τους ασθενείς, καθώς οι ροές των σοβαρών κρουσμάτων είναι ελεγχόμενες, συνεχίζει να ενισχύεται.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη είχαν πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις προσωπικού, με 381 εξ αυτών να είναι γιατροί.


Μάλιστα, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο ΕΣΥ και μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, όπως επίσης και όποιος άλλος υπάλληλος χρειάζεται, για παράδειγμα τραυματιοφορείς.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: