Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Αποκάλυψη-»βόμβα»: »Τουρκικό φιάσκο ήταν η χθεσινή “άσκηση”στην Α.Μεσόγειο»

Γιατί επέστρεψαν εσπευσμένα τα αεροπλάνα στις βάσεις τους

Τρομερά σενάρια έχουμε τα οποία δείχνουν ότι πιθανότατα χθες οι Τούρκοι “συνελήφθησαν με την γίδα στην πλάτη” στην προσπάθεια τους να στείλουν όπλα στην Λιβύη, αναφέρει γνωστό αμυντικό ΜΜΕ που καταγράφει ότι ίπταται στην Μεσόγειο. 
 
Το γεγονός είναι ότι χθες είχαμε μια αεροπορική αποστολή τύπου COMAO με την αποστολή τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 στην Τρίπολη, συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών F-16.          

Η τουρκική αεροπορική “κουστωδία” ξεκίνησε με προορισμό την Λιβύη αλλά στην πορεία επέστρεψαν τα C-130 στο τουρκικό αεροδρόμιο χωρίς καμία εξήγηση ενώ βρίσκονταν στα μισά του δρόμου τους.

Το μόνο ερώτημα εδώ είναι αν είχαμε όντως μια άσκηση προσομοίωσης μεταφορά όπλων και εφοδίων στη Λιβύη, ή η επιχείρηση εκτέθηκε απότομα μετά τη δημοσίευση της στα ΜΜΕ από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας

ItaMilRadar@ItaMilRadar
 
After 24 hours we can draw a more precise picture of what happened yesterday over central Mediterranean Sea https://www.itamilradar.com/2020/04/18/what-we-know-about-yesterday-tuaf-mission-off-libya/ 

What we know about yesterday TuAF mission off Libya

Yesterday we tracked the largest Turkish aircraft deployment of recent times. The Turkish Ministry of Defence talked about an exercise
itamilradar.com
60 people are talking about this
 
 
Το πιο πιθανό είναι οι Τούρκοι να “βάφτισαν” την όλη επιχείρηση ως άσκηση εκ των υστέρων, δεδομένου ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ συμφωνούν στην μη αποστολή όπλων στην χώρα αυτή...επίσημα, διότι ανεπίσημα υλοποιούνται άλλα πράγματα.


Είναι  ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκε μια τόσο μεγάλη σε έκταση τουρκική αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο.


“Απομένει να δούμε αν θα είναι η τελευταία, αλλά η εντύπωση είναι ότι δεν θα είναι” αναφέρει γνωστό αμυντικό ΜΜΕ προμηνύοντας πιθανόν τουρκική δράση στην Λιβύη ή πάνω από τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα έχουμε κάπαια στιγμή μετακίνηση τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην Α.Μεσόγειο εντός της ελληνικής ΑΟΖ για έρευνες.

Σε αυτή την φάση πιθανότατα να έχουμε  παράλληλα και τουρκικές εναέριες αεροπορικές “ασκήσεις”.   

Σενάριο Λιβύη περιπλέκει την κατάσταση με την Τουρκία
Η Άγκυρα εξήγησε την παρουσία των μαχητικών της αεροσκαφών κοντά στα σύνορα της Λιβυκής πόλης Misurata με δήθεν στρατιωτικές ασκήσεις.

Στις 17 Απριλίου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προσομοίωσε μια εναέρια επίθεση στο Αλ-Βίσκα γράφουν άλλα ΜΜΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή είχαμε την παρουσία τριών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R, ενός κατασκοπευτικού E-7T Peace Eagle 13-001 και δύο μεταγωγικών C-130, ενώ ένα ακόμη μεταγωγικό  τύπου A-400 ήταν κοντά στα σύνορα της Λιβύης.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ανακοίνωσε την προσομοίωση μιας εναέριας επίθεσης στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα, που αφορά όμως την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία παραβίασε όλους τους διεθνείς νόμους και ουσιαστικά απειλεί εκτός την Λιβύη και την Ελλάδα.

Ο Peter Stano εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Josep Borrell, επιβεβαίωσε ότι τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος σε  δήλωση του, σχολιάζοντας την επανέναρξη των δραστηριοτήτων γεώτρησης και εξερεύνησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, τόνισε ότι :«Η θέση μας δεν άλλαξε.
Πιστεύουμε ακόμα ότι αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες και μας προκαλούν ανησυχία".

Ο Stano εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της για τη διατήρηση της κυριαρχίας και των νόμιμων δικαιωμάτων της.

Όσο για το τι θα κάνει η ΕΕ, ο Στάνο επιβεβαίωσε ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες ήταν το επίκεντρο πολλών συζητήσεων σε διάφορα επίπεδα, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΕ θέσπισε ένα νομικό πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, το οποίο εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο επιβάλλοντας κάποιες κυρώσεις στην Τουρκία.

“Εάν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, θα ανταποκριθούμε και θα δράσουμε εντός του ήδη καθορισμένου πλαισίου”, κατέληξε ο Peter Stano.

Σιγά όμως μην ιδρώσει το αυτί των Τούρκων στην περιοχή. Η Άγκυρα με “ασκήσεις” αυτού του τύπου προσπαθεί να κάνει επίδειξη ισχύος, ενώ παράλληλα δείχνει τις προθέσεις της σε Ελλάδα-Λιβύη.
 
Μόνο που η παρουσία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας εγγυάται ότι οι Τούρκοι θα μείνουν στο επίπεδο των ασκήσεων διότι δεν τους συμφέρει για τίποτα παραπέρα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: