Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Αναβάθμιση F-16: Πού πάνε τα 48 εκ από τα ΑΩ

Αναβάθμιση F-16: Πού πάνε τα 48 εκ από τα ΑΩ τα οποία επρόκειτο να διατεθούν για την αναβάθμιση της ΕΑΒ;


Είναι υψηλή προτεραιότητα ο αγωγός καυσίμου;


Αναβάθμιση F-16: Πού πάνε τα 48 εκ από τα ΑΩ
Μεγάλο θέμα είχε δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση για τα ***αντισταθμιστικά ωφελήματα (ΑΩ) που προβλέπονταν στη σύμβαση αναβάθμισης των F-16 σε viper.


Αποτέλεσμα ήταν η σύμβαση αυτή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων να καθυστερήσει για πάνω από ένα χρόνο.

Μετά από αυτόν το χρόνο, η σύμβαση επανήλθε σχεδόν ίδια με εξαίρεση ένα ποσό της τάξεως των 48 εκ. δολαρίων που παρέμεινε «ορφανό» και με γενική περιγραφή ότι θα διατεθεί για κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Αφού πέρασε λοιπόν η σύμβαση αυτή από τα διάφορα όργανα, και την Βουλή έφτασε και η ώρα να προσδιορισθούν τα 48 αυτά εκ.

Διαβάζουμε τώρα ότι ένα πολύ σεβαστό ποσό από αυτά τα χρήματα, οι πληροφορίες μας λένε ότι φθάνει τα 12 εκατομμύρια,  θα διατεθεί για τον έλεγχο επιτήρηση του αγωγού καυσίμου που διαχειρίζεται η Πολεμική Αεροπορία επειδή παρατηρούνται “απώλειες” καυσίμου.

Με όλα αυτά γεννούνται τα απλά ερωτήματα:

– Η καθυστέρηση αποδοχής της σύμβασης τι συνέπειες είχε στην εξέλιξη της σύμβασης αναβάθμισης των F16 αφού ο όγκος των ΑΩ αφορούσε ανάπτυξη υποδομών στην ΕΑΒ άμεσα συνδεδεμένων με το πρόγραμμα VIPER;

– Σε πόσο χρήμα μεταφράζεται η  κατ΄ έτος  απώλεια καυσίμου ώστε να εκτιμηθεί σε πόσα χρόνια θα αποσβεστούν τα χρήματα που θα διατεθούν (12 εκ. δολ.;) για τον σκοπό αυτό;

– Άλλη μέθοδος ελέγχου, με λιγότερο κόστος, δεν υπάρχει; Πόσο θα στοίχιζε άραγε ένα σύστημα εισροών/ εκροών που χρησιμοποιείται από διυλιστήρια έως πρατήρια;
Από ότι γνωρίζουμε το έργο αυτό υπήρξε απαίτηση υψίστης προτεραιότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην διαδρομή και εξεταζόμενο από τα διάφορα υπηρεσιακά επίπεδα ναυάγησε.

Τελευταίο λοιπόν ερώτημα είναι, πως επανήλθε πάλι και μάλιστα ως υψηλή προτεραιότητα;
Με ποιές διαδικασίες έγινε αποδεκτό το πρόγραμμα αυτό;
***αντισταθμιστικά ωφελήματα (ΑΩ)

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: