Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

«Ψυχρός» πόλεμος Άγκυρας – Παρισίου: Οι τουρκικοί τσαμπουκάδες στη Λιβύη, η οργή του Μακρόν και οι κατασκοπευτικές προεκτάσεις

Κλιμακώνει την ένταση με την Γαλλία η Τουρκία.
Αντίδραση που φέρνει τις γαλλοτουρκικές σχέσεις σε ψυχροπολεμικό επίπεδο.

Ο Μακρόν απασφάλισε και η Άγκυρα προκαλεί. 
Τουρκικοί τσαμπουκάδες και άρωμα κατασκοπείας. 

Οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου έχουν προκαλέσει σφοδρή ενόχληση σε πολλούς «παίχτες» της περιοχής.

Καθώς οι προκλήσεις της Άγκυρας κλιμακώνονται και ενώ βαθαίνει και η εμπλοκή της γείτονος στη Λιβύη με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πειθήνιου προτεκτοράτου η Γαλλία βγαίνει μπροστά και αντιδρά με πολύ ισχυρό τρόπο.

Μια αντίδραση που φέρνει τις γαλλοτουρκικές σχέσεις σε ψυχροπολεμικό επίπεδο, με ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών, αλλά και κατασκοπικές προεκτάσεις.

Ο Μακρόν απασφάλισε και η Άγκυρα προκαλεί
Η Γαλλία, χώρα με παραδοσιακά συμφέροντα στη Λιβύη,*** από την εποχή του Καντάφι, βλέπει πως οι επεμβάσεις της Άγκυρας, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν πλήρως την χώρα και να την μετατρέψουν σε «μαύρη» τρύπα τζιχαντιστών.

Όπως δηλαδή έγινε και στη Συρία, με τη διαφορά όμως ότι η Λιβύη βρίσκεται στην «πίσω αυλή», της Γαλλίας και το Παρίσι έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το *** ενδεχόμενο να καταστεί το πάλαι ποτέ ακμάζων κράτος της Βόρειας Αφρικής σε ένα failed state και συντονίζεται με τις ενέργειες της Αιγύπτου που διατυπώνει ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι ηχηρές παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών από το Παρίσι, με κυριότερη αυτή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, την Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, στην επικοινωνία του με εκπροσώπους του Τύπου που κάλυπταν τη συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ στο Ελιζέ, κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη.

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καλά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα, παραβαίνοντας όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις ανησυχίες της Αιγύπτου «για την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη» και προσέθεσε: «Δεν θα αποδεχθούμε τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη.

Η ασφάλεια της Μεσογείου είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για τη σταθερότητα της Γαλλίας».

Η απάντηση της Άγκυρας ήρθε λίγες ώρες αργότερα, ήταν σε προκλητικό ύφος και επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα: 
«Η Γαλλία έχει *** σημαντική ευθύνη για το χάος στη Λιβύη και εκείνη είναι που παίζει στην πράξη το επικίνδυνο παιχνίδι», τονίζεται από την τουρκική πλευρά, συμπληρώνοντας πως «η άγνοια του Παρισιού σχετικά με τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Η Άγκυρα καλεί τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν να *** σταματήσουν τα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, και να χρησιμοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες δίαυλους επικοινωνίας».

Τουρκικοί τσαμπουκάδες
Οι σκληρές τοποθετήσεις ***του Μακρόν και το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία έρχονται έπειτα από τους τουρκικούς τσαμπουκάδες, στα ανοιχτά της Λιβύης. 

Όπως έγραψε το Newpost, προ ολίγων εβδομάδων, η γαλλική φρεγάτα «COURBET» πλησίασε το ύποπτο φορτηγό πλοίο «CIRKIN» και επιχείρησε να προχωρήσει σε έλεγχο όταν εγκλωβίστηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο με το πλήρωμά του μάλιστα να λαμβάνει θέσεις μάχης και τα όπλα του να σημαδεύουν τη γαλλική φρεγάτα κλάσης «LA FAYETTE». 
 
***To Παρίσι είναι έντονα ενοχλημένο από την επιθετική ουσιαστικά ενέργεια της τουρκικής φρεγάτας η οποία στράφηκε απέναντι σε πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, συμπεριφορά η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις αρχές της Συμμαχίας.

Το ζήτημα έθεσε κατά τη διάρκεια της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Άρωμα κατασκοπείας
Τις τελευταίες ώρες, η γαλλοτουρκική αντιπαράθεση αποκτά και κατασκοπευτικές προεκτάσεις.

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah που κάνει λόγο για σύλληψη τεσσάρων Γάλλων υπηκόων από τις τουρκικές αρχές που κρίθηκαν ύποπτοι για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με τη Sabah, ένας πρώην εργαζόμενος της υπηρεσίας ασφαλείας του γαλλικού γενικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, ο Μετίν Οζντεμίρ, παραδόθηκε στην αστυνομία και ισχυρίστηκε ότι συνέλεγε πληροφορίες εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας, την DGSE, τη γαλλική υπηρεσία κατασκοπίας.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως ο Οζντεμίρ είπε ότι διαβίβαζε σε γαλλικές υπηρεσίες πληροφορίες για 120 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ιμάμηδων, λαμβάνοντας μηνιαία αμοιβή και μια υπόσχεση ότι ενδεχομένως να εντασσόταν στη Λεγεώνα των Ξένων, το σώμα του γαλλικού στρατού που επανδρώνεται από ξένους στρατιώτες.

Επίσης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Οζντεμίρ, παρουσιαζόταν ως μέλος των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών που ερευνούν το Ισλαμικό Κράτος, χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες και προσέλαβε τρεις άνδρες: έναν υπάλληλο της δημοτικής εταιρείας της Κωνσταντινούπολης που διαχειρίζεται τις παροχές ύδρευσης, ένα άτομο που εργάζεται στις τηλεπικοινωνίες και έναν ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο «πυρήνας κατασκόπων» όπως τον χαρακτήρισε η Sabah, ήταν αρμόδιος για συλλογή πληροφοριών σχετικά με «συντηρητικές ενώσεις», θρησκευτικές αδελφότητες και την τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet).

Οι τέσσερις άνδρες συγκέντρωναν κυρίως πληροφορίες και για τον Σύνδεσμο των Γυναικών και της Δημοκρατίας (KADEM), στο οποίο συμπρόεδρος είναι η νεότερη κόρη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Οζντεμίρ παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές αφού διαφώνησε με τους Γάλλους πράκτορες.
Οι τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν θα δικαστούν για κατασκοπία σε ημερομηνία που δεν έχει προσδιοριστεί, ανέφερε η εφημερίδα.
*** από την εποχή του Καντάφι
*** ενδεχόμενο να καταστεί το πάλαι ποτέ ακμάζων κράτος
*** σημαντική ευθύνη για το χάος στη Λιβύη 
*** σταματήσουν τα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο
***του Μακρόν και το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία 
***του Μακρόν και το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: