Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Υποβρύχιο Type 214 του ΠΝ βύθισε πλοίο σε άσκηση στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (φωτό)

 
 
Υποβρύχιο βύθισε πλοίο σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην απέναντι όχθη του Αιγαίου. 


Πρόκειται για σενάριο που θα εφαρμοστεί στο Αιγαίο σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία καθώς το ιδιαίτερο πλεονέκτημα του ΠΝ απέναντι στο τουρκικό Ναυτικό είναι στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο υποβρυχιακός του Στόλος.

Έχει σημασία το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε νοτίως της Καρπάθου εκεί που οι Τούρκοι βάση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου σκοπεύουν να διεξαγάγουν γεωτρήσεις.

H άσκηση έγινε με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των Υποβρυχίων, με έμφαση στις διαδικασίες και τεχνικές βολής τορπίλης.

Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος πρόσφατα έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, επιβιβάστηκε στη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ από την οποία παρακολούθησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες διακλαδικές επιχειρησιακές δραστηριότητες στο πλαίσιο της τελικής φάσης επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε όλη τη Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αποσκοπούσε στον έλεγχο, στη δοκιμή και στη βελτιστοποίηση λειτουργιών και διαδικασιών διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων.

Πώς οι τορπίλες ελληνικού υποβρυχίου βυθίζουν πλοίο

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών υποβρυχίων με τον τορπιλισμό παροπλισμένου πλοίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση ως στόχος και φυσικά βυθίστηκε.


Το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού έχει αναδυθεί και βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Το παροπλισμένο πλοίο έχει μόλις κεραυνοβοληθεί από την τορπίλη του υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού.



Τελικά μέσα σε λίγα λεπτά βυθίζεται και η άσκηση, όπως αναμενόταν, ήταν απόλυτα επιτυχημένη.


Ως επιστέγασμα της εν λόγω εκπαίδευσης το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2010 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, παρακολούθησαν από τη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ βολές κατά πραγματικού στόχου επιφάνειας από Μονάδες του ΠΝ και της ΠΑ.


Η τελική φάση της προαναφερόμενης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι βολές, διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως Ν. Καρπάθου και περιλάμβανε βολές Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Κ/Β) από Μονάδες Επιφανείας και Ελικόπτερο του ΠΝ, Αεροσκάφη της ΠΑ και Τορπίλης Μάχης (Τ/Λ) από Υποβρύχιο, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας.

Αναλυτικότερα, οι βολές εκτελέσθηκαν ως ακολούθως: Ένα Κ/Β RIM-7 Sea Sparrow από τη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ. Ένα Κ/Β HELLFIRE από Ε/Π τ. S-70B AEGEAN HAWK. Δύο Κ/Β MAVERICK από Α/ΦH F-16 Block 52+. Μία Τ/Λ SST-4 (μάχης) από Υ/Β τ.214. Όλες οι βολές ήταν επιτυχείς και είχαν ως τελικό αποτέλεσμα τη βύθιση του στόχου.

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε το χρονίζον πρόβλημα της προμήθειας νέων τορπιλών από το ΠΝ για τα υποβρύχια Type 214, τα οποία εξακολουθούν να στηρίζονται σε 100 παλαιές τορπίλες SUT Mod 0 περιορίζοντας μοιραία τις επιδόσεις τους αλλά και αφήνοντας το ολοκληρωμένο σύστημα μάχης ISUS 90-15 πρακτικά ανεκμετάλλευτο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το ΠΝ έχει καταλήξει στην επιλογή των γαλλικών  βαρέων  όπλων F21 των 533 χλστ. η απόκτηση των οποίων συνδέεται με την παράλληλη απόκτηση των φρεγατών Belh@rra αν όλα πάνε όπως έχουν ανακοινωθεί.

Έτσι και με την προϋπόθεση ότι θα το συμβόλαιο με την Naval Group για την παραγγελία των γαλλικών φρεγατών FTI υπογραφεί αμέσως θα ενεργοποιηθεί και η διαδικασία απόκτησης 36 τορπιλών F21 ως «αντισταθμιστικό όφελος», για την αγορά των φρεγατών.

Αν και ο αριθμός των 36 όπλων, απέχει από τον αριθμό των 51 που σύμφωνα με το ΠΝ εξασφαλίζεται επάρκεια οπλισμού, εντούτοις είναι ένα πρώτο βήμα για την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των υποβρυχίων του Στόλου.

Τα υποβρύχια Type 214 με τις παλαιές τορπίλες SUT θυμίζουν την αντίστοιχη υπόθεση των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL τα οποία ήταν αναγκασμένα να επιχειρούν για μεγάλο διάστημα, με παλαιά βλήματα εξουδετερώνοντας έτσι τις τρομακτικές δυνατότητες που έχουν.  

Απλά να πούμε ότι το Type 214 με τορπίλες SUT ήταν πλήρως παρακινδυνευμένο να προχωρήσει σε εκτόξευση των τορπιλών, καθώς θα έπρεπε να πλησιάσει εξαιρετικά κοντά στο στόχο του κάτι που θα πρόδιδε μοιραία την παρουσία του.

Αντίθετα η  γαλλική τορπίλη F21 που αναπτύσσει και παράγει η Naval Group  και που πρόκειται να εξοπλίσει τα νέα γαλλικά και συμβατικά πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια (SSN) των κλάσεων “Rubis”, “Barracuda” και  “Le Terrible”, αναιρεί όλα τα μειονεκτήματα των παλαιών τορπιλών, εξασφαλίζοντας μεγάλη απόσταση εκτόξευσης και δυνατότητα πλήγματος στο στόχο χάρη στο προηγμένο σύστημα κατεύθυνσης και καθοδήγησης.  

Μέχρι και το 2014 είχαν παραγγελθεί από τη γαλλική διεύθυνση εξοπλισμών (DGA) 45 τορπίλες, ενώ ο συνολικός αριθμός  για τις ανάγκες του γαλλικού Ναυτικού ανέρχεται στις 93.

Η ταχύτητα της τορπίλης, ανάλογα με το προφίλ επίθεσης και την επιδιωκόμενη απόσταση προσβολής, ποικίλει μεταξύ 25 και 50 κόμβων.

Η αυτονομία της ανέρχεται στη 1 ώρα και η εμβέλειά της υπερβαίνει τα 50 χλμ.

Το επιχειρησιακό της βάθος είναι από τα 10 μ. μέχρι και τα 500 μ. κάτι που σημαίνει πως το όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε επιχειρήσεις σε ρηχά νερά όσο και να εξαπολυθεί εναντίον στόχων που πλέουν σε μεγάλα βάθη. 

Η καθοδήγηση της τορπίλης συνίσταται από ενσύρματη καθοδήγηση και συνδυασμό παθητικού και ενεργού σόναρ.

Το μήκος της τορπίλης είναι 6 μ. το βάρος της 1.200 χλγρ. και η πολεμική κεφαλή της, τύπου PBX B2211, είναι 250 χλγρ.

Όπως αναφέρεται, η τορπίλη είναι πλήρως συμβατή με το σύστημα διαχείρισης μάχης των Type 214 ISUS 90-15, το οποίο είναι και ένα από τα πλέον σύγχρονα παγκοσμίως για υποβρύχια συμβατικής πρόωσης.

Αυτά σε περίπτωση που όλα πάνε καλά βεβαίως και προχωρήσει η προμήθειά τους...

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: