Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Απόπειρα συντονισμένης απάντησης ΗΠΑ-ΕΕ στο “λιβυκό”… στην Τουρκία

Μετά τη σημαντική παρέμβαση της Γαλλικής Προεδρίας και την αποστολή του μηνύματος στην Άγκυρα, ότι «οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο (στη Λιβύη) εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ» και «η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», τα βλέμματα στρέφονται στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

 
Πιστεύεται ότι η γαλλική δήλωση έγινε ενόψει αυτού του ραντεβού, καθώς οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί αναμένουν με αγωνία την τηλεδιάσκεψη, αφού πρέπει επειγόντως να ληφθούν αποφάσεις για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι λένε λόγια και η Τουρκία κάνει έργα.

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας, στις 8 το πρωί ώρα ανατολικής ακτής (στις 3 το απόγευμα ώρα Ελλάδος), και αναμένεται να είναι μία δύσκολη κουβέντα, όπως πληροφορηθήκαμε.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες για την ατζέντα αυτής της τηλεδιάσκεψης υπήρχαν αρκετές διαφωνίες.

Λογικό είναι διότι άλλα είναι τα συμφέροντα της Αμερικής και άλλα της Ευρώπης, η οποία δείχνει μία απαράδεκτη αδυναμία, με αποτέλεσμα να μην την λαμβάνουν σοβαρά η Ουάσιγκτον, το Πεκίνο και η Μόσχα.

Η Κίνα και η Ρωσία την εκμεταλλεύονται στα θέματα εμπορίου και οικονομίας, με αποτέλεσμα να απειλείται ρήξη της Ε.Ε. με την Ουάσιγκτον.

Πάντως, στην ατζέντα συμπεριλήφθηκε και η ανατολική Μεσόγειος σε σχέση με την παραβατικότητα της Τουρκίας, οπότε οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου θα πληροφορηθούν την αμερικανική θέση.
 
Το τελευταίο θέμα έθεσε στην ημερήσια διάταξη ο κ. Μπορέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, σε συνεννόηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Μπορέλ θα ήθελε να σταλεί ένα κοινό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Θα γνωρίζουμε το πρωί της Δευτέρας αν τα κατάφερε.
Η Λιβύη και η Κίνα είναι τα καυτά θέματα στην ημερήσια διάταξη της τηλεδιάσκεψης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: