Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Αναπτύσσεται στο νότιο Αιγαίο το ΠΝ με φρεγάτες, ταχέα σκάφη, υποβρύχια

 
Απλώνεται στα επίμαχα σημεία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Πολεμικό Ναυτικό, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους Τούρκους επίδοξους κατακτητές.

Τη στιγμή που το ενδιαφέρον της Τουρκίας έχει στραφεί σχεδόν αποκλειστικά από το Καστελόριζο έως νότια της Κρήτης, τα πολεμικά πλοία της Ελλάδας θωρακίζουν τις ελληνικές θάλασσες απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Με διαρκείς ασκήσεις σε όλο το Αιγαίο -και ειδικά στις επίμαχες περιοχές- το Πολεμικό Ναυτικό επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς οι προκλήσεις της Τουρκία έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση.
Αυτή την εβδομάδα ισχυρή δύναμη των μονάδων του ΠΝ με φρεγάτες, ταχέα σκάφη, υποβρύχια και πλοία επιτήρησης, πραγματοποιούν ασκήσεις στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, επιδεικνύοντας την απόλυτη κυριαρχία επί των ελληνικών θαλασσών.
Είχε προηγηθεί αντίστοιχη εκπαίδευση μικρής κλίμακας προ ημερών στις θαλάσσιες περιοχές του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου με πλήθος πολεμικών πλοίων αλλά και με συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στόχος των Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης να γίνει προσομοίωση – όπως γίνεται παγίως άλλωστε –
αποτελεσματικής αντίδρασης για κάθε πιθανή προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει μια σειρά στρατηγικών κινήσεων για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως σας ενημέρωσε το Πενταπόσταγμα το πρωί, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) την περασμένη Πέμπτη, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του ΝΚ Πλοίαρχος Ι. Σαρρηγιάννης.

Στο πλαίσιο της ευρείας τουρκικής επέκτασης στη Λιβύη και της έντονης τουρκικής παρουσίας νότια της Κρήτης, ο ίδιος προκρίνει την ιδέα, με την οποία είναι απόλυτα σύμφωνος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αναβάθμισης του Ναυστάθμου Κρήτης και μετακόμισης ενός μεγάλου μέρους του Στόλου εκεί.

Θέμα ημερών η ένταξη της ΤΠΚ «Καραθανάσης» στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας
Στο μεταξύ, θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται "Το Βήμα", η ένταξη της υπό κατασκευής πυραλαυκάτου (ΤΠΚ) κλάσης «Ρουσσέν», τύπου Super Vita «Καραθανάσης».


Το ΠΝ καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου η ΤΠΚ Ν.6 να βρίσκεται στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας έως τα τέλη του μήνα. Και από εκεί και πέρα το ΠΝ θα αναλάβει ό,τι άλλες εργασίες απαιτούνται για την πλήρη ενεργοποίηση και ένταξη της νέας πυραυλακάτου στον Ελληνικό Στόλο.

Αυτή την περίοδο η ΤΠΚ Ν.6  – που θα φέρει τον όνομα του κυβερνήτη του ελικοπτέρου που έπεσε στα Ίμια Χριστόδουλου Καραθανάση – βρίσκεται στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στην τελική φάση εργασιών.

Προ μηνός μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε αναφέρει στη Βουλή ότι οι εργασίες είχαν φτάσει στο 98% και είχε ζητήσει από τα Ναυπηγεία να επισπεύσουν την ολοκλήρωσή τους.

Η πυραυλάκατος Ν.6 όπως και η Ν.7 θεωρούνται υπεραπαραίτητες για το ΠΝ, καθώς ο ελληνικός στόλος χρειάζεται επειγόντως νέα πλοία. Και οι δύο πυραυλάκατοι θα φέρουν τα κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων επιφανείας ExocetBlock III με βεληνεκές 180χλμ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: