Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Έτοιμοι να αποκρούσουμε κάθε ενδεχόμενο κύμα: Ο Στρατηγός είπε το αυτονόητο ως Στρατιωτικός και Αρχηγός

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
-Ένα επεισόδιο μπορεί να εξαπλωθεί
-Δεύτερο «καμπανάκι» του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σ’ έναν μήνα
-Οι Διακλαδικές ασκήσεις στο Αιγαίο τι δείχνουν
-Οι επόμενες κινήσεις πυγμής των Ενόπλων Δυνάμεων



Οι «κλειδωμένες» για ασκήσεις περιοχές από τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, οι προκλήσεις των Τούρκων και τα Επιτελικά σχέδια για το επόμενο βήμα από την ώρα που θα ξεκινήσει η κορύφωση μιας ενδεχόμενης κρίσης, συμπεριλαμβάνονται στα όσα είπε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Μάλιστα εκείνο που αξίζει να ξεχωρίσει κανείς, σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους είναι ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό πλάνο και φυσικά ο σχεδιασμός ώστε μόλις συμβεί κάτι σ’ ένα σημείο, οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν και σε μια άλλη ή άλλες πολλαπλές απειλές σε άλλα γεωγραφικά σημεία.

  • «Αν υπάρξει μια στρατιωτικού τύπου αντίδραση κι αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς, αν υπάρξει κάτι τέτοιο σ’ ένα σύμπλεγμα νησιών, θα εξαπλωθεί αμέσως και σε άλλες περιοχές.»

Αυτό σημείωσε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος θέτει ως στόχο να μην υπάρξει καμία ευκαιρία σε κανέναν ώστε να κάνει πράξη σχέδια επιβουλής.

Και αυτό δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αρχηγός μίλησε για «γενικευμένη» κρίση.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε μιλήσει με παρόμοια λόγια και κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας Εξωτερικών και Άμυνας που είχε διεξαχθεί στην αίθουσα Καποδίστριας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Και τότε είχε εγγυηθεί για την πυγμή των Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον απαιτηθεί.

  • Έτοιμοι να αποκρούσουμε κάθε ενδεχόμενο κύμα
«Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αποκρούσουμε κάθε ενδεχόμενο κύμα, είτε στα χερσαία, είτε στα θαλάσσια σύνορά μας όποτε κι αν έρθει, κι όλα αυτά φυσικά χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στην κύρια αποστολή μας που είναι η συνεχής προετοιμασία για την επιτυχή και νικηφόρα αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου, ξεκάθαρα στρατιωτικής φύσεως σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σημειακής ή και ολοκληρωτικής συρράξεως.»
  • Αυτό σημαίνει ότι στο Επιτελείο δηλώνουν πως από την ώρα που θα επιχειρήσει η Τουρκία ένα επεισόδιο, για παράδειγμα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ή νότια της Κρήτης, ταυτόχρονα θα θελήσει να δημιουργηθούν περισσότερες της μιας εστίας εντάσεις για να υπάρξει και σύγχυση και αποπροσανατολισμός και διασπορά δυνάμεων.

Η απάντηση σε αυτό σημειώνουν αξιόπιστες πηγές, είναι πως τελειώνει εν τη γενέσει του ότι πηγαίνει να ξεκινήσει και αυτό το αποτρεπτικό σχέδιο είναι ένας εκ των βασικών κανόνων που δείχνει την θέληση υπεράσπισης.

Τα όσα είπε ο «πρασινοσκούφης» Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και γράφτηκαν, αποτελούν πολλές συνέχειες δηλώσεων που έχουν ακουστεί από την πολιτική ηγεσία, όχι μόνο του υπουργείου, αλλά και του τόπου.

  • Επίδειξη σημαίας και πυγμής
Το «κλείδωμα» από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό, των περιοχών που η Τουρκία έδειξε ως υποψήφιες για έρευνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις αποστολής μηνύματος από το Επιτελείο προς τη γείτονα, αλλά και την ξεκάθαρη εντολή που έχουν λάβει οι ΕΔ για την προστασία από οποιαδήποτε επιβουλή.

Το γεγονός ότι οι «hot» περιοχές είναι νότια της Ρόδου και κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, κάνει το Επιτελείο να σχεδιάζει όλα εκείνα τα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης προκλήσεων που μπορεί να κληθούν Αξιωματικοί και στελέχη στις μονάδες, να εφαρμόσουν.

Φυσικά η Αθήνα θέλει και οφείλει να συνεχίσει να κινείται στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της διπλωματίας παρά τις διαρκείς προσπάθειες της Τουρκίας να τορπιλίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι τα στρατιωτικά σχέδια δεν πρέπει να υπάρχουν, ν’ ανανεώνονται, να εφαρμόζονται στις ασκήσεις κυρίως από τη στιγμή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο κι αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει σε μια κατάσταση που τουλάχιστον η Τουρκία θα επιχειρήσει να την εκμεταλλευτεί.

  • Παράλληλα όμως το διακλαδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, στην μετά Covid-19 εποχή, δείχνει ότι το Γενικό Επιτελείο που οφείλει να «βλέπει» πολύ πιο μπροστά, προετοιμάζεται πάντοτε για το χειρότερο σενάριο, αυτή άλλωστε είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με άλλα λόγια και σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, αυτή την περίοδο οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό από το να εκπαιδεύονται εκεί ακριβώς που πιθανότατα να κληθούν προς την υπεράσπιση των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Επιπλέον όλες οι εκπαιδεύσεις ανήκουν στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου δραστηριοτήτων αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί καθώς έμειναν πίσω λόγω των μέτρων που ελήφθησαν κατά του Κορωνοϊού.

Τ’ ανανεωμένα σχέδια του Γενικού Επιτελείου και όλων των κλάδων το τελευταίο διάστημα δεν σταματούν να εφαρμόζονται απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη τη ζώνη ευθύνης του ΓΕΕΘΑ, δηλαδή σ’ όλο το εύρος της Ελληνικής επικράτειας μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του FIR Αθηνών.

Πολλές ημέρες τώρα, η σελίδα μας έχει γράψει για τις ασκήσεις διαρκείας που γίνονται σε πολλά και διαφορετικά σημεία της χώρας, με τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να εφαρμόζουν τακτικές και σχέδια επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: