Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Άλλαξε στάση το ρωσικό ΥΠΕΞ μετά τις αντιδράσεις: «Λυπούμαστε με την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία»

 

Μετά τις έντονες αντιδράσεις του ρωσικού λαού του οποίου το θρησκευτικό αίσθημα θίχτηκε, αλλά και ολόκληρου του Ορθοδόξου κόσμου, η Μόσχα άλλαξε στάση έναντι της Τουρκίας και έβγαλε μία σκληρή ανακοίνωση για την απόφαση του Ρ. Τ. Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. 


Η ανακοίνωση: 

''Λυπούμαστε με τις εξελίξεις.
Η απόφαση για το μουσειακό καθεστώς, η οποία υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία του θεμελιωτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, επί πολλές δεκαετίες μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε σύμβολο ειρήνης και διαθρησκειακής ομόνοιας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της ατμόσφαιρας θρησκευτικής ανοχής και διαλόγου μεταξύ των λαών'', αναφέρει στο σχόλιό της η Μ.Ζαχάροβα.

''Υπολογίζουμε ότι η διαχείριση του Ναού της Αγίας Σοφίας, ο οποίος απολάμβανε έως πρόσφατα το καθεστώς μουσείου και αποτελεί ιερό προσκύνημα για ολόκληρο τον χριστιανισμό, επίτευγμα της παγκόσμιας κουλτούρας και του ευρασιατικού πολιτισμού, θα ανταποκρίνεται πλήρως στο καθεστώς του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO'', σημειώνεται στη δήλωση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και καταλήγει:
 ''Αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια ως προς αυτό το μοναδικό μνημείο θα λαμβάνει υπόψη του την εξαιρετική του σημασία για τους πιστούς όλου του κόσμου''.

Στην καινούρια επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ απουσιάζει η τοποθέτηση περί «εσωτερικής υπόθεσης» της Τουρκίας, στην οποία είχαν δώσει έμφαση έως τώρα όλες οι επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις (δύο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών και του εκπροσώπου Τύπου του Ρώσου προέδρου) και προκάλεσε τη δημόσια διαφωνία του Πατριαρχείου Μόσχας.

 Τι ανέφερε χθες το Ρωσικό ΥΠΕΞ:  
''Εσωτερικό θέμα της Τουρκίας στο οποίο κανείς δεν πρέπει να παρέμβει'', θεωρεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν.

''Γνωρίζετε ότι αυτό το ζήτημα προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής.

Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι αυτό είναι το εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί. Ταυτόχρονα, σημειώνουμε την αξία του μνημείου ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού και πολιτισμού'' δήλωσε ο Βερσίνιν σε δημοσιογράφους.

Το Πατριαρχείο Μόσχας, χαρακτήρισε εξαρχής την ενέργεια Ερντογάν «ράπισμα στην Ορθοδοξία και όλο τον Χριστιανισμό».

Μάλιστα ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου μητροπολίτης Ιλαρίωνας διαφώνησε δημόσια με την εκτίμηση ότι πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση» της Τουρκίας, εφόσον το μνημείο-σύμβολο της Αγίας Σοφίας ανήκει στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και απειλείται ό,τι έχει διασωθεί από τα περίφημα ψηφιδωτά του.

Σε δημοσιεύματα του Τύπου και γνώμες, που εκφράζονται σε ρωσικά ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα διατυπώθηκε η πρόταση για τουριστικό μποϊκοτάζ της Τουρκίας, ενώ ο αναπληρωτής του μητροπολίτη Ιλαρίωνα πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ έθεσε επί τάπητος και την πρόταση για άρνηση αγοράς τουρκικών προϊόντων και υπηρεσιών, μια πρωτοβουλία, που βρίσκει υποστηρικτές σε καλλιτεχνικούς, θρησκευτικούς και ομογενειακούς κύκλους, οι οποίοι ετοιμάζουν σχετική διακήρυξη.

Με αυτό το κλίμα να επικρατεί στην ρωσική κοινωνία η ρωσική κυβέρνηση είδε πως έρχεται σε διάσταση με τα αισθήματα του ρωσικού λαού.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: