Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Νέα ρότα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπό την ONEX

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουλίου η διαδικασία της προτεινόμενης συμφωνίας από την αμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ Shipyards και την Development Financial Corporation (DFC) με τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας «ΝΕΩΡΙΟΝ» ΑΕ που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και συγκεκριμένα τους κ. κ. Ν. Ταβουλάρη, Ι. Στεφάνου, Φωτ. Κολοκυθά, Ευ. Πανουτσόπουλο, Αθ. Αθανασιάδη, Δ. Καλλιγέρη, Ι. Κωστούρου, Χρ. Κωστούρου, Ι. Αλεβίζο, Νικηφοράκη και την οικογένεια Κοκκάλα.


Συγκεντρώθηκε ποσοστό 53,22% υπερκαλύπτοντας το απαιτούμενο ποσοστό του 51% και από την ημέρα αυτή η ΟΝΕΧ ανέλαβε το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το due diligence (οικονομοτεχνικό έλεγχο) και τις υπόλοιπες νομικές διαδικασίες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης πρόκειται άμεσα να κατατεθεί στην Βουλή, από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, νομοθετική διάταξη για την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για την υπό ναυπήγηση ΤΠΚ 7 και να μην έχουν καμιά ανησυχία οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων.


Η DFC είναι ο κρατικός οργανισμός χρηματοδότησης για στρατηγικές επενδύσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό.


Το ενδιαφέρον της DFC για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εντοπίζεται στην σύνδεσή τους που θα επιχειρηθεί με την προσπάθεια της ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης τόσο της Ελλάδας όσο και των δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο.


Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας πρόκειται να εμπλακούν με την παροχή υπηρεσιών (επισκευές, μετασκευές) σε πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου LNG από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Αφρική προς την Ελλάδα και τα Βαλκάνια συνολικά.


Επιπλέον, πρόκειται να προσελκύσουν αναθέσεις εργασιών επισκευών και συντηρήσεων πλοίων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, που δραστηριοποιούνται στην Μεσόγειο.


Σε απώτερο επίπεδο, η ύπαρξη του αμερικανικών συμφερόντων ναυπηγείου στην Ελλάδα, μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες αμερικανικών εταιρειών να εξασφαλίσουν από το Ελληνικό Δημόσιο μελλοντικές συμβάσεις προμήθειας πολεμικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό.


Η ναυπήγηση των πλοίων θα μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές οι προτάσεις.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: