Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Τι μας λένε δηλαδή; Η Αθήνα και η Αγκυρα θα συνομιλούν και ο Ερντογάν θα κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Από το περασμένο Σάββατο παρακολουθούμε το πιο σικέ, αλλά και το πιο ανόητο διπλωματικό παιγνίδι μεταξύ της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. 


Να μην ξεχάσω να προσθέσω και το πιο ερασιτεχνικό.

Το Σάββατο πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας διέρρευσαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή του Καστελόριζου.

Στη συνέχεια η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε γεωτρήσεις από το Oruc reis.

Μετά από λίγο πρόσθεσε νέα ανάρτηση στο Twitter -αφήνοντας για ένα χρονικό διάστημα και την παλιά- με την οποία την αναιρούσε.
Λίγο αργότερα οι πηγές του υπουργείου Άμυνας διέρρευσαν ότι αποχωρούν και οι ελληνικές δυνάμεις.

Χθες η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας μίλησε για “παύση”, την οποία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Ο λαός δεν τρώει σανό. Ξυπνείστε…

Χθες πρωί-πρωί η ιστοσελίδα μας έγραψε ότι η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήταν αυτή που πρότεινε την «παύση» των τουρκικών προκλήσεων -ή αν θέλετε το μορατόριουμ μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

Για τους γνωστούς λόγους, που δυστυχώς αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς σε αυτή την παύση φαίνεται ότι δεν συμπεριλήφθηκε η τρίτη τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ερευνούμε…

Κρίμα. Και μέγα λάθος αν η Αθήνα ξέχασε την Κύπρο.
Οι εκπρόσωποι της Αθηναϊκής και της Κυπριακής ελίτ χαίρονται βεβαίως.
Είμαι βέβαιος, όμως, ότι σε ένα μήνα θα αναδειχθούν ως οι νέοι …«τουρκοφάγοι», αν και η δουλικότητά τους έχει ξεπεράσει όλα, μα όλα τα όρια.

Πριν προχωρήσω στην ανάλυση μου, θέτω να καταθέσω μία θέση:
  • Ο διάλογος είναι πάντα μία πολύ καλή εξέλιξη. Αυτό πρέπει να μην το ξεχάσουμε ποτέ. Άλλωστε, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν επιδίωξαν ποτέ τον πόλεμο. Η Τουρκία τον επέβαλε, η Τουρκία κατέχει το 40% της Κύπρου. Η Αθήνα και η Λευκωσία αγαπούν την ειρήνη. Και καλά κάνουν…

  • Μέχρι σήμερα, 46 χρόνια από την τραγωδία της Κύπρου μετά την προδοσία της χούντας, η κατοχική δύναμη τορπιλίζει συνέχεια τον διάλογο. Απαιτεί υποταγή από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Έτσι βλέπει το διάλογο… Αυτή είναι η θέση μου. Ναι στο διάλογο, αλλά σε ποιο διάλογο αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ της «Μητέρας Πατρίδας»;
Λοιπόν:
Αν βεβαίως η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, είναι καλό να δοθεί μία ευκαιρία στην ειρήνη, αφού τερματίσει και τις προκλητικές της ενέργειες στην Κύπρο.
Αλλά προκαλώ όλους να θυμηθούν μία φορά που η Τουρκία τήρησε μία εκ των υποσχέσεων που έδωσε στην Ελλάδα και στους ξένους.
Οι μόνες υποσχέσεις που υλοποιεί ΠΑΝΤΑ είναι οι διακηρύξεις της για τις απαράδεκτες απαιτήσεις της στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε κάποια σοβαρά πράγματα από την κ. Μέρκελ.
Για πολύ σοβαρά ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.
Το ένα είναι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και η επιστροφή τους στην Τουρκία.
Και να διεξαχθεί συζήτηση μόνο για την υφαλοκρηπίδα και γενικά τις θαλάσσιες ζώνες.

Ακούγεται ότι απαίτησε και αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την κυπριακή ΑΟΖ. Ισχύει;
Δεν το γνωρίζουμε…
Διότι αν το ζήτησε και οι Τούρκοι ανακοινώνουν με το καλημέρα Navtex για τη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Πρόκειται για μπάτσο, που δεν πρέπει να ανεχθεί ο κ. Πρωθυπουργός.
Αν, όμως, δεν συμπεριέλαβε την Κύπρο στους όρους για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος, τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Αναζητούμε πληροφορίες και βεβαίως θα επανέλθουμε.

  • Το βασικό ερώτημα είναι σε τι είδους διάλογο συμφώνησε η Αθήνα και τι θα περιλαμβάνει. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επανειλημμένα ότι δέχεται μόνο συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και γενικά τις θαλάσσιες ζώνες. Είναι η πάγια ελληνική θέση από το 1974. Και την τήρησε μέχρι τώρα.
Πληροφορούμαστε ότι ο Ιμπραήμ Καλίν, γνωστός στην Τουρκία ως το «γκαρσόνι» του Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέροντας τις εντολές του μεγάλου αφεντικού, έθεσε στους Γερμανούς όλα τα θέματα για το διάλογο με την Αθήνα:

  • Την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου βεβαίως-βεβαίως, προσβάλλοντας έτσι την ελληνική κυριαρχία μέχρι και το ανύπαρκτο θέμα των μουφτήδων, μέχρι τα τζαμιά, τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και άλλα πολλά.

Είναι η γνωστή ατζέντα της Τουρκίας. Και κατά τη γνώμη μου, βγήκε σκληρά στη διαπραγμάτευση για να αναγκάσει τον κ. Μητσοτάκη να αρνηθεί, ώστε να μπορεί να καταγγέλλει την Ελλάδα διεθνώς ότι δεν επιθυμεί το διάλογο.
Πόσο μπουνταλάς αυτός ο Ερντογάν. Δεν αντιλήφθηκε καν ότι οι ξένοι, άργησαν μεν, αλλά ξυπνούν…

Για να συμφωνηθεί η ατζέντα αυτού του διαλόγου, θα τους πάρει και έξι μήνες.
Εκτός αν η Τουρκία κάνει την έκπληξη και δεχθεί μόνο τη συζήτηση της υφαλοκρηπίδας.
Το αποκλείω.
Ή εκτός αν η Ελλάδα κάνει πίσω και συζητήσει και τα υπόλοιπα θέματα, που θα είναι εθνικό λάθος.

Τι είπε στην ουσία ο κ. Καλίν;
Στην πραγματικότητα λέει ότι σας δίνουμε ένα μήνα να αποφασίσετε.
 Εμένα μου μοιάζει τελεσίγραφο, όχι πρόταση για διάλογο.
Και επίσης με προβλημάτισε πάρα πολύ, ομολογώ, ότι η Τουρκία παγώνει υποτίθεται τις έρευνες στο Καστελόριζο, αλλά ταυτόχρονα ανακοινώνει navtex και αποστολή του Barbaros στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

  • Πως θα γίνει ο διάλογος; Ας μας εξηγήσει κάποιος στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα συνομιλεί ο Πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν και την ίδια στιγμή η Τουρκία θα απειλεί την Κύπρο και θα επιχειρεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ;
Κάτι δεν πάει καλά και ο Πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα την ερμαφρόδιτη κατάσταση που δημιουργεί η Τουρκία και στο διπλωματικό πεδίο.

Εντόπισα, επίσης, και μία προσπάθεια της Τουρκίας να σπάσει το εθνικό μέτωπο της Ελλάδας και της Κύπρου.
Διότι αν η Αθήνα πάει σε διάλογο, και η Τουρκία συνεχίζει την τρίτη εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, θα ξεσηκωθεί το σύμπαν.
Ελπίζω ο Πρωθυπουργός να φροντίσει να αποτύχει και αυτό το τουρκικό σχέδιο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Ελλάδα, ενωμένη και μία γροθιά, αντιμετώπισε την τουρκική εισβολή στον Έβρο.
Απάντησε γρήγορα και με ισχυρό τρόπο στην επιχείρηση της Τουρκίας κοντά στο Καστελόριζο.
Είναι αυτές οι ελληνικές πράξεις που ανάγκασαν τον Ερντογάν να κάνει πίσω. 
Αυτές οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού ήταν ορθές και του αξίζουν συγχαρητήρια. 
Όμως, αν δεχθεί διάλογο υπό τον τουρκικό εκβιασμό εναντίον της Κύπρου, θα χάσει όσα κέρδισε η χώρα από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: