Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε ο Πούτιν για την Αγία Σοφία: Φαίνεται ότι δεν ζήτησε αλλαγή της απόφασης

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την αλλαγή του καθεστώτος του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολης από μουσείο σε τζαμί.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση η συζήτηση για την Αγία Σοφία έγινε κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες οι δύο ηγέτες με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.


Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο κ. Πούτιν θεωρείται “αποστασιοποιητικός” καθώς φαίνεται ότι δεν ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί.


Η ανακοίνωση δεν αναφέρει κάτι τέτοιο.


Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι “ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην μεγάλη κοινωνική απήχηση, την οποία προκάλεσε στην Ρωσία η απόφαση να αλλάξει το στάτους του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη”.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση “π Πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε τις αντίστοιχες διευκρινίσεις, επισημαίνοντας, ότι η πρόσβαση σ΄ αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όσους επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών και θα είναι εγγυημένη η διατήρηση των χριστιανικών ιερών».


Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, εξαίροντας την συνεργασία τους που λαμβάνει χώρα μέσω των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών, η οποία επιτρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ.


Παράλληλα οι κ.Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες ώστε να τερματισθούν το ταχύτερο δυνατόν οι εχθροπραξίες στην Λιβύη και να υπάρξει επιστροφή στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην χώρα αυτή.


Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα διμερούς συνεργασίας που αφορούν τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ συμφωνήσαν να συνεχίσουν περαιτέρω τις επαφές τους και σε επίπεδο κορυφής.


ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: 
Η απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία και πέραν αυτής, αλλά είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας στην οποία κανένας δεν θα πρέπει να παρέμβει, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν, υπογραμμίζοντας την σημασία του μνημείου αυτού παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.


“Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής.
Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς.


Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βερσίνιν.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: