Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Το ηχηρό χαστούκι του Έβρου στην ασύμμετρη απειλή: Νέες αυξημένες αποτροπές, ενίσχυση του φράχτη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
-Ιδιαίτερα αυξημένοι αριθμοί αποτροπής μέσα σε λίγα 24ωρα
-Από το «Πέταλο» και κάτω αυξημένη εγρήγορση
-Από τα νησιά ξανά στον Έβρο

Τα βλέμματα όλων στο Επιτελείο μπορεί να έχουν στραφεί προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά οι σπασμωδικές κινήσεις της Τουρκίας, αναγκάζουν ηγεσία και στελέχη να μην εφησυχάζουν ούτε στην περιοχή του Έβρου.
Μάλιστα, όπως μεταφέρουν πηγές από το Επιτελείο, στον ακριτικό Νομό και πάλι αυξήθηκαν μέσα σ’ ένα τριήμερο οι αποτρεπτικές ενέργειες, οι οποίες μάλιστα έφτασαν σε μερικές εκατοντάδες.

Και επειδή οι Καστανιές όχι μόνο έχουν σφραγιστεί, αλλά θεωρούνται απόρθητο φρούριο, οι οδηγίες που δίνονταν στους μετανάστες κυρίως από τις Τουρκικές αρχές αλλά και διακινητές- πληροφοριοδότες, ήταν να κινηθούν από την περιοχή του «Πετάλου» και πιο νότια, σε σημεία που λόγω του καλοκαιριού η στάθμη του ποταμού έχει πέσει αισθητά.

  • Ωστόσο η έντονη κινητικότητα και πάλι έγινε πολύ γρήγορα αντιληπτή από την Ελληνική πλευρά, οι περιπολίες και το προσωπικό αυξήθηκαν σ’ όλο το μήκος που διαπιστώθηκαν μετακινήσεις και οι αποτροπές στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν η φυσική παρουσία των στελεχών του Στρατού Ξηράς και της Συνοριοφυλακής.

Και μπορεί η στρατοχωροφυλακή να κατάλαβε ότι τα Ελληνικά σύνορα ενισχύθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε δεν θα είναι μια απλή υπόθεση η προσπέλασή τους με παράνομα μέσα όμως δεν σταμάτησαν να υποδεικνύουν τα πρώην παράνομα περάσματα στους μετανάστες, τα οποία όμως φτάνουν μέχρι την Ελληνική γραμμή.

Απ’ εκεί και πέρα τα αποτρεπτικά έργα αλλά κυρίως η ενισχυμένη αποτρεπτική παρουσία αναγκάζει τους μετανάστες σε οπισθοχώρηση και αναζήτηση άλλου σημείου, όπου και πάλι θα συμβεί το ίδιο.

Στρατιωτικές πηγές πάντως εξηγούσαν πως εκτός της χαμηλής στάθμης του ποταμού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρούν να δοκιμάσουν εκ νέου την τύχη τους από τον Έβρο.

Μπορεί η πρώτη φορά που έφτασαν στην Ελληνοτουρκική μεθόριο να ήταν στον Έβρο, όμως τα επεισόδια και η ένταση ανάγκασε πολλούς- ορισμένους και καθ’ υπόδειξη της στρατοχωροφυλακής- να μετακινηθούν στα παράλια για να περάσουν δια θαλάσσης.

  • Αλλά και εκεί υπάρχει η επανάληψη του ίδιου σκηνικού, με το Λιμενικό να δίνει αγώνα στη θαλάσσια οριογραμμή και τις προσπάθειες να συνεπικουρούν Αμφίβιες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό.

Κατά συνέπεια οι μετανάστες αφού έζησαν και είδαν πως ούτε μέσω της θάλασσας θα περάσουν στην Ελλάδα, επιστρέφουν κατά κύματα στο Νομό Έβρου.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: