Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Κομπορρημονεί ο Τσαβούσογλου: Δεν αντιδρά κανείς εκτός από την Ελλάδα για Αγιά Σοφιά

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παρά τις αντιδράσεις, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι πλέον αυτοί που αντιδρούσαν λένε “σεβόμαστε την απόφασή σας αλλά προστατέψτε την πολιτιστική κληρονομιά”.


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μόνο χώρες όπως οι Ελλάδα που δεν μπορούν να το χωνέψουν εξακολουθούν να λένε το αντίθετο πλέον.

Απαντώντας σε ερώτηση της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ αν μετά τις αντιδράσεις η Τουρκία θα υποχωρήσει στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “όχι, πλέον σε αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα υποχώρησης”.

“Ο Πρόεδρός μας συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή όλοι λένε ‘σεβόμαστε την απόφασή σας αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά’.

Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν ‘να μην ανοίξει ως τζαμί’ τώρα άρχισαν να το λένε αυτό.

Κάποιες χώρες που δεν μπορούν να το χωνέψουν όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν θα γίνει υποχώρηση σε αυτό το θέμα”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι έχουν έρθει και μηνύματα υποστήριξης της απόφασης της Τουρκίας για την Αγία Σοφία από την Μαλαισία, το Κατάρ, το Ιράν, το Πακιστάν, το Ομάν, τους Παλαιστίνιους καθώς και μηνύματα από ισλαμικές κοινότητες στη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ταϊλάνδη.

Τσελίκ: Δεν πιστεύουμε ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ θα κάνει λάθος αξιολόγηση για την Αγία Σοφία

Δεν πιστεύουμε ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ θα κάνει μια λάθος αξιολόγηση, είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας δήλωση της ΟΥΝΕΣΚΟ ότι θα αξιολογήσει ξανά κατά πόσο η Αγία Σοφία θα παραμείνει ή όχι στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μιλά για αυτό το θέμα.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομίας υπάρχουν περίπου 100 τέτοια μνημεία, ενώ ανέφερε πως και στην Ισπανία το τζαμί της Κόρδοβας, που μετατράπηκε σε εκκλησία, εξακολουθεί να είναι στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ.

“Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε συνεργασία για την διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομίας.

Θα διατηρηθούν όλες οι ιδιαιτερότητες της Αγίας Σοφίας και από δω και πέρα θα διατηρηθούν ακόμη καλύτερα”, ανέφερε.

Σε σχέση με τις αναφορές από την Ελλάδα περί «πρόκλησης εναντίον της ανθρωπότητας», ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της.

“Είναι η πρώτη χώρα η οποία επιδεικνύει ασέβεια απέναντι στα οθωμανικά τζαμιά και τα οθωμανικά μνημεία.
Αν είναι μια χώρα που δεν πρέπει να μιλά αυτή είναι η Ελλάδα”, ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: