Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Η ΕΚΑΜ και τα MRAP σε πρώτο πλάνο, η επιχειρησιακή αξιοποίηση (Photos)

Η επιχειρησιακή αξιοποίηση των νέων οχημάτων κατηγορίας MRAP της ΕΚΑΜ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.


Τα οχήματα τύπου Typhoon GSS-300 για πρώτη φορά προσδίδουν στην ΕΚΑΜ της ΕΛ.ΑΣ αυτό που έλλειπε για πολύ καιρό: ένα κατάλληλο όχημα για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εφάμιλλο αντίστοιχων οχημάτων ξένων μονάδων.

Τα οχήματα συντελούν στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΚΑΜ τόσο της ΕΚΑΜ Αθήνας όσο και της αντίστοιχης μονάδας στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά η ΕΚΑΜ αποκτά ένα εξειδικευμένο όχημα ικανό να προσεγγίζει επικίνδυνα και απρόσιτα σημεία ώστε με ασφάλεια να επιχειρήσει η ομάδα εφόδου της ΕΚΑΜ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα οχήματα δύναται να αξιοποιηθούν για την κάλυψη της ομάδας εφόδου σε ιδιαίτερα σημεία όπως σε περιπτώσεις αεροπειρατείας συνδυαστικά με τη χρήση κατάλληλων μέσων ώστε να μπορέσει να αναρριχηθεί η ομάδα.

Σε άλλες περιπτώσεις επιχειρησιακής αξιοποίησης τα οχήματα μπορούν να προσεγγίζουν οικίες με κακοποιούς που βάλλουν με πυρά κατά των αστυνομικών μεταφέροντας με ασφάλεια και προστασία το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως όχημα φοράς ελεύθερου σκοπευτή της ΕΚΑΜ.

Το όχημα μπορεί να μεταφέρει μια ομάδα οκτώ ανδρών της ΕΚΑΜ προσφέροντας θωράκιση επιπέδου STANAG 4569 Level 2.

Αντίστοιχα οχήματα βαμμένα στα «μπλε» της ΕΛ.ΑΣ έχουν παραλάβει και τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του Νομού Έβρου πραγματοποιώντας περιπολίες επί της γραμμής των συνόρων στα πλαίσια ελέγχου και αποτροπής των μεταναστευτικών ροών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: