Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος», η ΟΝΕΧ και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας: Ο «Καραθανάσης» περιμένει τους EXOCET

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
-Αγωνία στο ΠΝ για την ΤΠΚ Νο7 «ΒΛΑΧΑΚΟΣ».
-Η νέα χρηματοδότηση θα λύσει τα χέρια.
-Ο «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» πήρε θέση και περιμένει τους EXOCET.
-Ναυπηγεία, το στοίχημα της ναυτοσύνης.



Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στο Πολεμικό Ναυτικό τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες κι έχουν να κάνουν με την τύχη των ναυπηγείων Ελευσίνας.
Οι Επιτελείς του ΓΕΝ αλλά κυρίως στον Στόλο περιμένουν να δουν αν όντως θα προχωρήσει η παράταση χρηματοδότησης των ναυπηγείων για το ΠΝ (σ.σ. ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει σημειώσει ότι αποτελεί προτεραιότητα η τροπολογία στη Βουλή ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες στην τελευταία ΤΠΚ του Στόλου), ώστε μέχρι στα τέλη του έτους να βρίσκεται ετοιμοπόλεμη και η 7η Πυραυλάκατος, η οποία φέρει και εκείνη το όνομα ενός εκ των τριών ηρώων που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά την κρίση των Ιμίων.

Η Νο7 ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» (Ρ-79) όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι αλλά και στελέχη του ΠΝ που παρακολουθούν την πρόοδο των εργασιών, χρειάζεται το λιγότερο ένα 3μηνο εντατικής δουλειάς ώστε να πέσει στο νερό. Απ’ εκεί και πέρα πρέπει να γίνουν εργασίες και με το πλοίο δεμένο στον προβλήτα των ναυπηγείων, αλλά και με εν πλω ελέγχους από τους ναυπηγούς και εργαζόμενους στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να περάσει τα check του ΠΝ, για να σηκώσει την Ελληνική σημαία στο πλοίο.

  • «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και EXOCET
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης τα ναυπηγεία περνούν σε νέα χέρια Διοίκησης. Μόνο εκεί ποντάρει το Πολεμικό Ναυτικό, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετώπιζαν με την προηγούμενη ηγεσία των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Κατά συνέπεια ο νέος «τιμονιέρης» των ναυπηγείων που ήδη διαθέτει μια υγιή ναυπηγική εταιρία στη Σύρο, μπορεί και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την Πυραυλάκατο Νο7 «ΒΛΑΧΑΚΟΣ».

  • Ωστόσο στο Πολεμικό Ναυτικό ο προβληματισμός δεν μπορεί να μην υπάρχει και δεν είναι παράλογο. Η πικρή γεύση των απανωτών καθυστερήσεων-το λιγότερο δυο ετών- από τα ναυπηγεία για την παράδοση της 6ης Πυραυλακάτου, με το όνομα «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», δεν έχει ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση. Άλλωστε και οι εικόνες από τον κατάπλου που αποδέσμευσε το ναυτικό μιλούν από μόνες τους για το 6ο Ταχύ Σκάφος Κατευθυνόμενων Βλημάτων.

Στην Αμφιάλη κατέπλευσε δίχως τους φορείς των φονικών αντιπλοϊκών «EXOCET», ωστόσο Ανώτατα χείλη σημείωναν ότι αυτοί βρίσκονται ήδη στη Διεύθυνση Ναυτικών Όπλων στο ναύσταθμο και είναι ζήτημα ημερών- εφόσον ολοκληρωθούν επιπλέον έλεγχοι στο πλοίο- για να τοποθετηθούν και τότε ο «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» να είναι και αυτός ετοιμοπόλεμος για τα ταξίδια και τις περιπολίες σ’ όλο το Αιγαίο.

Πυραυλάκατος “Καραθανάσης” πηγή Πολεμικό Ναυτικό
Πάντως η εικόνα αυτή είναι ένα αποτέλεσμα που δείχνει με κάθε τρόπο, ότι το Πολεμικό Ναυτικό ήθελε να πάρει το πλοίο στα χέρια του, ακόμη και μη ολοκληρωμένο στο 100%. Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα Ιουλίου θα γίνει και η επίσημη τελετή ένταξης και ονοματοδοσίας στην Πυραυλάκατο.

 

Νέες μονάδες επιφανείας για το ΠΝ από την ΟΝΕΧ;
«Όποια εταιρία τελικά κλειδώσει τα ναυπηγεία της Ελευσίνας κι έχει συγκεκριμένα συμφέροντα, σίγουρα θα έχει το προβάδισμα και για νέες μονάδες επιφανείας του Στόλου», είχε τονίσει ανώτατη στρατιωτική πηγή πριν αρκετό καιρό. Και αυτό έρχεται τώρα να «κουμπώσει» με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ ο οποίος μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ των Αμερικανικών επενδύσεων στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, από την στιγμή που η ΟΝΕΧ είναι Αμερικανικών συμφερόντων.

Η νέα πνοή στα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους, ένας από τους βασικότερους είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί και πάλι να στηριχτεί για τη ναυπήγηση νέων Πολεμικών πλοίων στα έμπειρα χέρια των εργαζομένων του.

Δεν είναι λίγες οι εργασίες που έχουν γίνει σε μονάδες επιφανείας του στόλου τα προηγούμενα χρόνια.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου πριν από ένα τριήμερο βρέθηκε μαζί με τους «χειρουργούς» των υποβρυχίων τύπου 214 ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.


Πάντως για να επανέλθουμε στην Ελευσίνα, πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί, το μεγάλο στοίχημα ακριβώς αυτή τη στιγμή είναι η όποια απόφαση ληφθεί για το μέλλον του στόλου, να γίνει το ταχύτερο δυνατό.

Οι Γάλλοι βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για νέο κύκλο συζητήσεων που αφορούν τις δυο φρεγάτες τύπου «Belh@ra».

Όλες οι πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό συγκλίνουν στο γεγονός πως σε πρώτη φάση, το ΠΝ θέλει να παραμείνει στις μονάδες επιφανείας ταγμένο στην Ευρωπαϊκή προοπτική. Όμως ανώτατη πηγή εξηγούσε ότι αυτή τη στιγμή τα πάντα ζυγίζονται ώστε να ξεπεραστεί η λογική του αγοράζω από το «super market».

  • Η Ελλάδα έχει μια προαιώνια ναυτική παράδοση και μέσα στη δημοσιονομική κρίση κινδύνευσε ιδιαίτερα να την χάσει μια για πάντα, γκρεμίζοντας έτσι ένα μέρος της ναυτοσύνης των Ελλήνων.

Πολλές είναι οι προσπάθειες που έχουν γίνει ν’ αναγεννηθούν από τις στάχτες τους τα ναυπηγεία και να έρθουν δουλειές στα έμπειρα χέρια των Ελλήνων ναυπηγών και εργαζόμενων στα ναυπηγεία. Όπως όλα δείχνουν αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και δεν θα τελειώσει η αγωνία για τους εργαζόμενους από τη μια μέρα στην άλλη ή από τον έναν χρόνο στον επόμενο.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: