Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η συνάντηση Νταβούτογλου-Λαβρόφ στη Μόσχα


Συνεχίζει με τους ίδιους ακάματους ρυθμούς τη διπλωματική του δραστηριότητα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.


Η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Α. Νταβούτογλου στη Μόσχα, η οποία χρονικά συνέπεσε με εκείνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά, στόχευε στην ανάπτυξη στενότερων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ενόψει των επικείμενων περιφερειακών εξελίξεων.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα. 

Κατά την μονοήμερη επίσκεψή του ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας συναντήθηκε με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψη εργασίας του Α. Νταβούτογλου έλαβε χώρα στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης της Ομάδας Κοινού Στρατηγικού Σχεδιασμού, η οποία αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που συστάθηκε τον Μάιο του 2010 στην Άγκυρα.

Η εν λόγω ομάδα σχεδιασμού ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικών θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες. Στη συνάντηση τα δύο μέρη επικεντρώθηκαν καταρχάς στα θέματα διμερών σχέσεων.

Αφού διαπίστωσαν το ικανοποιητικό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων, εξέφρασαν την επιθυμία τους να σημειωθεί αύξηση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις το επόμενο διάστημα, φτάνοντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2017 – από τα 31 δις. δολάρια που ήταν το 2011.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο «Ακουγιού», του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και του αγωγού πετρελαίου Σαμσούντας-Τζεϊχάν.

Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα που άπτονται της συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνών θεσμών, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και τη G-20.

Έπειτα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο.

Στο θέμα της Συρίας τα δύο μέρη διαπίστωσαν τη σύμπτωση των απόψεών τους για την ανάγκη τερματισμού της κρίσης και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου για την εξεύρεση μιας αναίμακτης λύσης.

Όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, τα δύο μέρη φάνηκε να συμφωνούν στο ότι οι εν λόγω κυρώσεις, που έχουν ληφθεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας δίχως την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας και της Κίνας, δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα δύο μέρη βρήκαν ακόμη την ευκαιρία να υπερασπιστούν το δικαίωμα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων, όπως προαναφέραμε.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι Νταβούτογλου και Λαβρόφ ασχολήθηκαν και με την κατάσταση στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, η Άγκυρα φαίνεται να απέσπασε μόνο γενικόλογα αναφορικά με την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης στα πλαίσια του ΟΗΕ. Οι Νταβούτογλου και Λαβρόφ φάνηκε να συμφωνούν ότι η εν λόγω λύση θα πρέπει να έχει την έγκριση και των δύο «κοινοτήτων» και να είναι αποτέλεσμα πολιτικού συμβιβασμού!

Είναι, ωστόσο, ενδεικτική των προθέσεων του Νταβούτογλου να πάρει τη Μόσχα με το μέρος της Άγκυρας, δεδομένου και των καταστροφικών εξελίξεων που δρομολογούνταν την ίδια στιγμή στο Green Tree της Νέας Υόρκης από τους διαδόχους του Κόφι Αννάν, Μπαν Κι Μουν και Αλεξάντερ Ντάουβερ, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ρόλο κομπάρσου!

Η σύμπτωση απόψεων μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας σε μια σειρά από θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος δεν είναι τυχαία.

 Σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια και των δύο χωρών είτε να επιβεβαιώσουν τη θέση τους στο διεθνές στερέωμα είτε να επανέλθουν/εισέλθουν δυναμικότερα σ’ αυτό.

Οι διεθνείς ανακατατάξεις που συντελούνται με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, προσφέρουν την πολυπόθητη αυτή ευκαιρία στις δύο χώρες, αφού διακυβεύονται σημαντικά συμφέροντα που υπονομεύουν την πρωτοκαθεδρία της Δύσης και κυοφορούν αλλαγές.

Η κορύφωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ιράν, η ανησυχητική αστάθεια και διολίσθηση προς το χάος στο Ιράκ μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και η εκτός ελέγχου κατάσταση στη Συρία, εκλαμβάνονται από τις δύο χώρες ως ενδείξεις μιας πιθανής αδυναμίας της υπερδύναμης και των στενών συμμάχων της να ανταπεξέλθουν σε κάθε μέτωπο.

Για όσο διάστημα αδυνατεί η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά τις πηγές αστάθειας στη Μέση Ανατολή, θα ευνοούνται προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ φιλόδοξων περιφερειακών παιχτών και ανταγωνιστικών προς τη Δύση μεγάλων δυνάμεων, όπως φαίνεται και από τις σχέσεις «φιλίας» που υφαίνει ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: