Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ο Ερντογάν φιμώνει τα ΜΜΕ στην Τουρκία

Ο Ερντογάν φιμώνει τα ΜΜΕ στην Τουρκία
Του Κώστα Τζεβελέκου
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν τους ανθρώπους του Ερντογάν  για το άγριο κυνηγητό που έχουν  ξεκινήσει εναντίον τους προκειμένου να μην μπορούν να αποκαλύψουν την αλήθεια.


Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του διευθυντή του ανεξάρτητου πρακτορείου ειδήσεων ΑΝΚΑ Mpeli Ozdemir: 

"Κατά το χρόνο της στρατιωτικής διακυβέρνησης, πολλοί δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση. Εφημερίδες έκλεισαν.

Αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ήμασταν  σε θέση να δημοσιεύσουμε  τις ιστορίες μας.

Σήμερα όμως, οι συνάδελφοί μας, διστάζουν να κάνουν ερωτήσεις σε συνεντεύξεις τύπου με το φόβο μήπως χάσουν τις θέσεις εργασίας τους ή αντιμετωπίσουν κάποια δίωξη".

Οι δημοσιογράφοι στη φυλακή
Σήμερα στην Τουρκία βρίσκονται στη φυλακή περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι και ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Ντούντζα Μιγιάτοβιτς υποστηρίζει ότι:
“Υπάρχουν τόσες πολλές ανοικτές δικογραφίες, όπου τους επόμενους μήνες  μπορεί να οδηγηθούν στις φυλακές περισσότεροι από 1000 δημοσιογράφοι”. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατακρίνει αυτή τη στάση της Τουρκίας, αλλά ο αρμόδιος Τούρκος υπουργός που είναι υπεύθυνος για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε παραδέχεται ότι συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, αλλά όχι γιατί ασκούν κριτική δημοσιογραφία.

Η τακτική των ανθρώπων του Ερντογάν που είναι αγκαλιά με το δικαστικό σύστημα της χώρας είναι συγκεκριμένη.

Δημοσιογράφοι που γράφουν εναντίον τους και ασκούν σκληρή κριτική διώκονται με την κατηγορία ότι είναι μπλεγμένοι  στο γνωστό και κατά πολλούς κατασκευασμένο σκάνδαλο της Εργενεγκον, όπου τελικά οδηγούνται στη φυλακή.

Σε άλλα ΜΜΕ επιβάλλονται απίστευτοι χρηματικοί φόροι και πρόστιμα με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κλείσουν.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων όταν κάποιος δημοσιογράφος απολυθεί από την εργασία του, ενημερώνονται αυτόματα όλοι οι άλλοι εκδότες και κανείς άλλος δεν θα τον προσλάβει .

Ο δυστυχής επιβάλλεται να αλλάξει επάγγελμα .

Σήμερα οι Τούρκοι δημοσιογράφοι κάνουν έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς ώστε να εκφράσουν περισσότερο την αλληλεγγύη τους.
Καλούν τα μεγάλα ΜΜΕ όλου του κόσμου να ενσκήψουν πάνω στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην Τουρκία και να δημοσιοποιήσουν τις καταγγελίες τους.

Υποστηρίζουν με δυνατή φωνή  ότι στη Τουρκία δεν υπάρχει δημοκρατία,  ούτε φυσικά και  ελευθερία των ΜΜΕ .

Το πανηγύρι μόλις τώρα άρχισε.
www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: