Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι στα κατεχόμενα: Τα προβλήματα στο Κυπριακό τα δημιούργησε η Τουρκία


Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δηλώσεις του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, αναφέρθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών με το ΓΓ του ΟΗΕ στο Greentree.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, είπε ότι το όλο σκηνικό μετά τη συνάντηση δεν είναι θετικό και πρόσθεσε ότι έχει πει πολλές φορές στον Ντερβίς Ερογλου ότι επιβάλλεται η επίλυση του Κυριακού και ότι η μη λύση δεν είναι εναλλακτική λύση για τους Τ/κ.

Ο κ. Ταλάτ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να παραμερίσει τους φόβους του και επιδεικνύοντας ηγετική στάση να στραφεί προς επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο.

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ήταν φιλοξενούμενος και ο σύμβουλος επί «προεδρίας» Ταλάτ Οζντίλ Ναμί.

Ο κ. Ναμί ισχυρίστηκε στις δηλώσεις του ότι έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ελπίδα για λύση, ότι δεν βρίσκει θετικά τα μηνύματα του ΓΓ του ΟΗΕ.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζή είπε ότι αν υπάρχει βούληση, η επίτευξη συμφωνίας είναι δυνατή εντός 3-4 μηνών αλλά είναι νωρίς για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

Για την επίτευξη λύσης, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν στο νησί κάποιες προεργασίες όπως οι Ε/κ να κάνουν κάποια βήματα στο περιουσιακό και η τ/κ πλευρά στο θέμα της διασταυρούμενης ψήφου και μόνο έτσι θα είναι δυνατή η διεθνής διάσκεψη.

Είπε ακόμα ότι στο Κυπριακό έχουν συζητηθεί τα πάντα και ότι είναι δυνατόν να επιλυθεί εντός 3 μηνών, αρκεί να υπάρχει βούληση για εξεύρεση της μέσης οδού.

Ο γ.γ. του «σωματείου» των Τ/κ δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ, αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι οι Κύπριοι δεν έχουν πλέον καιρό για χάσιμο και ότι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα είναι αδύνατο να το επιλύσουν.

Όπως είπε, στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση αναφέρεται ότι τα σημεία που οδηγούν στη μη λύση είναι το εδαφικό, το περιουσιακό και θέματα που αφορούν τον πληθυσμό στα κατεχόμενα, «προβλήματα που δημιούργησε η Τουρκία», όπως σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: