Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ - Συμμαχία κατά των ανταρτών στη Συρία από τους Κούρδους - Τρεις Ταξιαρχίες λαμβάνουν θέσεις μάχης


Καταλυτική για την εξέλιξη των στρατιωτικών ισορροπιών στον πόλεμο στην Συρία ήταν η επίθεση των Σαλαφιστών ισλαμιστών, στην συνοριακή κουρδική πόλη Ras al-Ain την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη αφού σήμερα οι Κούρδοι της Συρίας ανακοίνωσαν την απόφαση τους να συνασπιστούν κατά των Σαλαφιστών ισλαμιστών-μισθοφόρων που μάχονται το καθεστώς Assad. .


Με τους Κούρδους να αποτελούν το 9% του πληθυσμού της Συρίας σχεδόν 2 εκατ. άτομα και την ηγεσία τους να έχει σχηματίσει ήδη από το καλοκαίρι 3 Ταξιαρχίες η στρατιωτική κατάσταση στην Συρία αλλάζει ριζικά με αυτή την απόφαση αφού οι ισλαμιστές που μάχονται για την ανατροπή του Assad δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον συριακό Στρατό, αλλά και τους μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Άμυνας (YPG) του συριακού κουρδικού στρατού.  

Οι κουρδικές στρατιωτικές μονάδες αποτελούν σημαντικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς στον ξενόφερτο πόλεμο της Συρίας αφού ως γνωστό το κόμμα των Κούρδων Democratic Union Party (PYD) διατηρεί στενούς δεσμούς με το PKK.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση τα δύο κουρδικά συμβούλια, το Εθνικό Κουρδικό Συμβούλιο και το Συμβούλιου του Δυτικού Κουρδιστάν, αποφάσισαν στο Ιράκ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία ενιαία στρατιωτική δύναμη Κούρδων στην Συρία.

Η απόφαση αυτή ήρθε σε απάντηση της έκκλησης των ισλαμιστών της οργάνωσης Ghuraba al-Sham προς ακραίους ισλαμιστές μαχητές και το Ελεύθερο Συριακό Στρατό να καταλάβουν την πόλη Ras al-Ain και να εξορμήσουν προς την πόλη Al Hasakeh που είναι και η πρωτεύουσα της επαρχίας και η οποία κατοικείται αοπό Κούρδους.

Τα μέλη της ισλαμικής οργάνωσης εκτόξευσαν στο διάγγελμα τους ευθεία επίθεση στους Κούρδους της Συρίας και πιο ειδικά στο Democratic Union Party (PYD)  και στο PKK γεγονός που επιβεβαιώνει σε ένα βαθμό την υποστήριξη των Τούρκων στις ομάδες αυτές μιάς και το PKK αποτελεί τον βασικό στρατιωτικό αντίπαλο του τουρκικού κράτους στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι της Συρίας αν και αντιτίθενται στην κυβέρνηση Assad έχουν κρατήσει ουδέτερη στάση, ανεχόμενη την παρουσία του συριακού Στρατού και των αρχών στις μεγάλες πόλεις, αφού ο συριακός Στρατός αποσύρθηκε από τις μικρές πόλεις και τα χωριά τον περασμένο Ιούλιο.

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει την μέχρι σήμερα ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο της Συρίας αφού οι Κούρδοι εκ των πραγμάτων αναγκάστηκαν να πάρουν θέση λόγω των απειλών των σαλαφιστών και να ταχτούν κατά των ισλαμιστών που μάχονται μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό τον Assad.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση Assad βρήκε στον κουρδικό πληθυσμό έναν άτυπο σύμμαχο στον πόλεμο κατά των μισθοφόρων ισλαμιστών που μάχονται στην Συρία για την μετατροπή της χώρας σε ένα θεοκρατικό κράτος κάτι που μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των μαχών ίσως και του πολέμου     

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: