Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Patriot: «Αμυντικό» όπλο κ. Νταβούτογλου …οι S-300 τι ήταν;



Το Ιράν με τη γνωστή ανακοίνωσή του δήλωσε πως μία πιθανή ανάπτυξη του αντιπυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot από την Τουρκία στη μεθόριο με τη Συρία το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να επιτείνει την κατάσταση έντασης στη περιοχή και δεν πρόκειται να λύσει κανένα ζήτημα ασφαλείας.


Όπως είναι γνωστό η Άγκυρα έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει το συγκεκριμένο σύστημα κατά μήκος των 900 χιλιομέτρων συνοριογραμμής με τη Συρία, με αποτέλεσμα να βάλει άλλο ένα «τούβλο» στη «στρατηγική» συμμαχία με το Ιράν, του οποίου ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί στην ουσία απείλησε την Άγκυρα με κλιμάκωση των σχέσεων στη περιοχή.

Μετά δε τον πρόεδρο του κοινοβουλίου τη σκυτάλη έλαβε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τεχεράνης ο οποίος υπογράμμισε πως η «όλη κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη».

Το ενδιαφέρον δε της υπόθεσης είναι φυσικά η επιχειρηματολογία της Τουρκίας η οποία διά του Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε πως κανένας δεν θα πρέπει να ανησυχεί εάν η Άγκυρα εγκαταστήσει το συγκεκριμένο σύστημα στο έδαφός της αφού αυτό είναι ένα «καθαρά αμυντικού τύπου όπλο» το οποίο σκοπό έχει να υπερασπίσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να σταθούμε στο πλευρό του… αδικημένου Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αλλά να του επισημάνουμε ότι εάν πράγματι το σύστημα Patriot είναι ένα «αμιγώς αμυντικό όπλο» τότε γιατί πριν από κάποια χρόνια είχε αναγάγει το ζήτημα της τοποθέτησης των S-300 στην Κύπρο – ενός εξίσου «αμυντικού» συστήματος – σε θέμα εφάμιλλο με την κρίση… των πυραύλων της Κούβας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: