Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

O Rauf Denktaş τορπίλισε συμφωνία του Turgut Özal για την επίλυση του Κυπριακού

Ο Turgut Özal είχε ζητήσει τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου George Bush για την επίλυση του Κυπριακού.


ΗΠΑ και Τουρκία βρισκόταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 σε παρασκηνιακή συνεννόηση για το Κυπριακό και επιχειρούσαν την επίτευξη μιας συμφωνίας επίλυσης εκτός πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με αποκαλύψεις πρώην συμβούλου του πρόεδρου της Τουρκίας Turgut Özal. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Havadis, ο τουρκοκυπριακής καταγωγής Bülent Şemiler ανέφερε ότι μετά τη λήξη του Πολέμου του Κόλπου, ο Αμερικανός πρόεδρος George Βush o πρεσβύτερος, ρώτησε τον Özal τι μπορεί να κάνει για τον ευχαριστήσει για τη βοήθεια της Τουρκίας. 

Ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν οι ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού και ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε αμέσως τις απαραίτητες εντολές στο State Department. 

Σύμφωνα με τον Şemiler, ο Özal κάλεσε τον Rauf Denktaş στην Άγκυρα για να του ανακοινώσει τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας αλλά ο τουρκοκύπριος ηγέτης διαμήνυσε ότι ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην Αγκυρα. 

Ο Turgut Özal έστειλε τότε το προεδρικό αεροσκάφος στα Κατεχόμενα για να τον συναντήσει στην Αντάλεια, όπου και κατά τη διάρκεια γεύματος κατάφερε να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού. 

Στη συνέχεια, ο Özal έδωσε διαταγή να μεταφερθεί ο Rauf Denktaş πίσω στα Kατεχόμενα με το προεδρικό αεροσκάφος και μετά να μεταφέρει τον ίδιο στην Άγκυρα για να λάβει την απάντηση ότι το αεροπλάνο βρισκόταν ήδη στην τουρκική πρωτεύουσα. 

Τι είχε συμβεί;

Ο Rauf Denktaş προφασιζόμενος πρόβλημα υγείας, ζήτησε να μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο Gülhane αλλά έσπευσε στον Süleyman Demirel, στον Alparslan Türkeş και στον τότε Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, καρφώνοντας τα σχέδια του Özal. 

Την επομένη, σημειώνει ο Şemiler, η τουρκική Βουλή συνεδρίαζε εκτάκτως για το Κυπριακό με την Hürriyet να έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Özal πουλά την Κύπρο, φεύγει από τα χέρια μας».

Υπενθυμίζεται ότι οι πρωτοβουλίες για τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, η οποία περιελαμβάνε χάρτη που προέβλεπε ποσοστό εδάφους 27,4% να παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αναπτύχθηκαν στη σκιά του πρώτου Πολέμου στον Κόλπο (2 Αυγούστου 1990- Ιανουάριο του 1991).

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: