Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σε απολογία η Ελλάδα για δράση της CIA

Σε απολογία η Ελλάδα για δράση της CIA

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Πολυτελή τζετ που νοίκιαζε αμερικανική εταιρεία-φάντασμα στην CIA μετέφεραν μέσω ελληνικών αεροδρομίων με δεκάδες πτήσεις ύποπτους κατά τους Αμερικανούς, για τρομοκρατικές ενέργειες. 
Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονταν σε αμερικανικές μυστικές βάσεις βασανιστηρίων και φυσικής εξόντωσης ανθρώπων. 


Η λίστα με τις 23 πτήσεις της CIA που εξακριβωμένα χρησιμοποιήθηκαν ελληνικά αεροδρόμια για τη μεταφορά αυτών των αιχμαλώτων προς εξόντωση, περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου Κρήτης (κυρίως), Χίου και Κέρκυρας.

Οι πτήσεις αυτές έγιναν από το 2001 μέχρι το Δεκέμβρη του 2005, ξεσήκωσαν μία παγκόσμια θύελλα διαμαρτυρίας και εκθέτουν σήμερα την Ελλάδα καθώς στις 11 του περασμένου Σεπτέμβρη το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έβγαλε ψήφισμα με το οποίο καλεί σε απολογία την Ελλάδα για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση με δράστη τη CIA και θύματα τους «ύποπτους» για τρομοκρατία κατά τους Αμερικανούς, που όμως στην πλειονότητά τους είναι απλά αντιαμερικανοί με σχετική δράση σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Το «Γκουαντάναμο Εξπρές» όπως χαρακτήρισε αυτή τη δραστηριότητα της CIA ο παγκόσμιος Τύπος, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2000 με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και πήρε την κωδική ονομασία «Rendition». 

Χίλιοι πεντακόσιοι αμερικανοί πράκτορές της ξεχύθηκαν στις πέντε ηπείρους απάγοντας κυρίως μουσουλμάνους πολίτες, ύποπτους για τρομοκρατικές ενέργειες, για να μεταφερθούν μετά με την «Αir CIA» στο Γκουαντάναμο της Κούβας και τις άλλες φυλακές βασανιστηρίων της Αμερικής.

Το 2006 ο ειδικός εισηγητής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Κλαούντιο Φάβα συγκεντρώνοντας στοιχεία κυρίως από το Eurocontrol που αφορούσαν την Ελλάδα, αποκάλυψε ότι από το 2001 μέχρι το 2005 είχαν πραγματοποιηθεί 108 πτήσεις στην Ελλάδα και από εκεί στο εξωτερικό με κρατούμενους των Αμερικανών.

Ο Κλαούντιο Φάβα σημείωνε στην έκθεσή του ότι πρόκειται για πτήσεις που μετέφεραν παράνομα απαχθέντες υπόπτους για τρομοκρατική δράση. 

Η Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από τη CIA για τις πτήσεις αυτές λίγο πριν από την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» το 2002 και κυρίως κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Για το θέμα αυτό τώρα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου για παροχή διευκολύνσεων στις παράνομες αυτές ενέργειες της CIA εις βάρος ανθρώπων.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: