Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Αίγυπτος: Αντιδράσεις για τη "χούντα" Μόρσι


Καθιστική διαμαρτυρία άρχισαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου οι αντιπολιτευόμενοι στον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, με αίτημα να ανακαλέσει την απόφασή του για σημαντική διεύρυνση των εξουσιών του.


"Όλες οι επαναστατικές πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν να αρχίσει σήμερα μια καθιστική διαμαρτυρία", αναφέρεται σε ανακοίνωση του αριστερού πολιτικού της αντιπολίτευσης Χαμντίν Σαμπάχι, ο οποίος ήρθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, στην οποία ζητείται η πραγματοποίηση μεγάλης διαδήλωσης την Τρίτη.


Μέχρι σήμερα 26 κινήματα και πολιτικά κόμματα έχουν δεχθεί να μετάσχουν στην καθιστική διαμαρτυρία, δήλωσαν οι διοργανωτές της στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε  ότι το διάταγμα που τού εκχωρεί σαρωτικές εξουσίες σκοπό έχει να εγγυηθεί την εθνική ενότητα.


"Οι αποφάσεις που έλαβα (την Πέμπτη) στόχο έχουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα", τόνισε ο Μόρσι απευθυνόμενος σε οπαδούς του στο Κάιρο.


Ο Μόρσι υποσχέθηκε να εφαρμόσει αυστηρά το νόμο εναντίον αυτών που αποκάλεσε "χούλιγκανς", τους οποίους, όπως είπε, έχουν προσλάβει οπαδοί του προηγούμενου καθεστώτος για να επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας και τους κρατικούς θεσμούς.


Το προεδρικό διάταγμα έγινε αιτία να παραιτηθεί χθες ένας χριστιανός σύμβουλος του Μόρσι, ο Σαμίρ Μόρκος.


"Αποφάσισα να παραιτηθώ γιατί ο πρόεδρος και οι αξιωματούχοι της προεδρίας δεν με ενημέρωσαν πριν εκδοθεί το διάταγμα αυτό. Το πληροφορήθηκα από την τηλεόραση", δήλωσε ο Μόρκος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Αλ-Αχράμ.


www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: