Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Τεθωρακισμένα Μ-113Α3 για τον Ελληνικό Στρατό

AAAusaf_m113_apc_at_camp_bucca_iraq
To Μ113Α3 διαθέτει ισχυρότερο κινητήρα, βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων και εξωτερικά προσαρμοσμένες δεξαμενές καυσίμου που παρέχουν βελτιωμένη παθητική ασφάλεια συγκριτικά με τα Μ113Α1/Α2 του ΕΣ.


Την αποδέσμευση επιπλέον κύριου υλικού από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ ζήτησε και επέτυχε η χώρα μας στη συνεχή προσπάθεια κάλυψης των όποιων ελλείψεων και κενών που υπάρχουν με τον ελάχιστο δυνατό κόστος λόγω των ασφυκτικά περιοριστικού οικονομικού πλαισίου που επιβάλλει η δημοσιονομική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του defece-point.gr, εγκρίθηκε η αποδέσμευση περί των 250-300 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A3, τα οποία αριθμητικά επαρκούν για τον εξοπλισμό έξι ως επτά Μηχανοκίνητων Ταγμάτων Πεζικού Σχηματισμών του Δ΄Σώματος Στρατού. 

Η απόκτηση των ΤΟΜΠ Μ113Α3 θα επιτρέψει την απόσυρση απροσδιόριστου αριθμού οχημάτων της παλαιότερης έκδοσης M113A1 που είτε βρίσκονται, λόγω πολυετούς χρήσης, σε αποδρομή είτε παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες που η επισκευή τους κρίνεται οικονομικά ασύμφορη ή τη διάθεσή τους για τη συμπλήρωση του αποθέματος μονάδων Τεθωρακισμένων, Πεζικού και Πυροβολικού.

Κατά συνέπεια, η πρόσκτηση των ανωτέρω οχημάτων δεν πρόκειται να αυξήσει αναλογικά την οροφή του στόλου των M113 στον Ελληνικό Στρατό, αλλά θα ανανεώσει τον στόλο με νεότερης κατασκευής ή εκσυγχρονισμένα οχήματα. 



Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβανος παρέλαβε τον περασμένο Ιανουάριο 200 ΤΟΜΠ Μ113Α3 από τις ΗΠΑ για την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων του με τη Συρία

Συγκριτικά με τα Μ113Α1/Α2 που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός, η έκδοση Μ113Α3 διαθέτει ισχυρότερο κινητήρα, βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων, πρόβλεψη τοποθέτησης εξωτερικών πλακών θωράκισης, καθίσματα απορρόφησης κραδασμών καθώς και μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα λόγω αντικατάστασης των εσωτερικών δεξαμενών καυσίμου με νέες εξωτερικά προσαρμοσμένες που παρέχουν βελτιωμένη παθητική ασφάλεια στο προσωπικό.

Σε γενικές γραμμές, το νέο συγκρότημα ισχύος παρέχει στο όχημα καλύτερες επιδόσεις που του επιτρέπουν να ακολουθεί αξιοπρεπώς στο πεδίο της μάχης τα άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) που διαθέτουν υψηλή αναλογία ισχύος/βάρους. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος ενός Μ113Α3 ανέρχεται σε $300.000 ενώ η αναβάθμιση ενός Α2 σε Α3 εκτιμάται σε $160.000.

Συνολικά κατασκευάστηκαν πάνω από 6.000 ΤΟΜΠ Μ113Α3 μεταξύ 1987-1992.
strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: