Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΕΓΙΝΑΝ ΗΔΗ 5 ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ - ΜΙΚΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ Ήταν ο κύριος σεισμός - Δεν υπάρχουν τραυματίες

seismos-kefallonia-xarths-2-L
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο που ανακοίνωσε πρώτο το σεισμό στις 16:00, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε τέσσερα λεπτά πριν τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής. 
 
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή 6 χιλιόμετρα δυτικά του Αργοστολίου και 2 χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου. 
 
Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,7 Ρίχτερ που αναπροσαρμόστηκε στα 5,9 Ρίχτερ. Πλέον το Ευρωμεσογειακό κέντρο προσδιορίζει το μέγεθος του σεισμού στα 6 Ρίχτερ, ωστόσο το Γεωδυναμικό Ινσιτούτο προσδιορίζει το σεισμό στα 5,9 Ρίχτερ κάνοντας λόγο για «πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση».
 
Σύμφωνα με το σεισμολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης δήλωσε στο protothema.gr ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά προειδοποίησε ότι για πολλά 24ωρα θα εκδηλώνονται ισχυροί μετασεισμοί. 
 
«Εγώ προσωπικά το περίμενα γιατί είχαμε ηλεκτρικά σήματα από το σταθμό του δικτύου ΒΑΝ στον Πύργο το τελευταίο διάστημα τα οποία, μάλιστα, έδειχαν μεγάλο σεισμό, όχι, όμως, πάνω από 6 Ρίχτερ. Άρα θεωρώ ότι το τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, ο οποίος μέχρι χθες ήταν στο νησί καθώς εγκατέστησε τέσσερις νέους σεισμογράφους στην περιοχή.
 
Ήδη, έχουν σημειώθει τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί μεγέθους 4,4 - 4,2 - 3,9 - 3,7 - 4,1 - 3,8 και 4,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.
 
Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλονιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νησί ενδέχεται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απόφαση που θα ληφθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 
Την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.
 
«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους.
 
Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε.
 
Ακόμα ο κ. Κεκάτος επισήμανε: «Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πυροσβεστική στην Κεφαλονιά έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Αναφέρονται ρωγμές σε πολλά σπίτια. 
 
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί κάτοικοι του Αργοστολίου εχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε ανοικτούς δημόσιους χώρους, όπως το γήπεδο Αργοστολίου. 
 
Αναφέρονται ζημιές στο δρόμο κοντά στο λιμάνι του Ληξουρίου. Κάτοικοι της Κεφαλονιάς τονίζουν ότι επρόκειτο για πολύ μεγάλο σεισμό. Ως αποτέλεσμα του σεισμού, στα περισσότερα σπίτια σημειώθηκαν ζημιές από αντικείμενα που έπεσαν από τα ράφια. Πολλοί Κεφαλονίτες βρίσκονται στα αυτοκίνητά τους αφού οι μετασεισμοί είναι συνεχείς. 
 
Οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι του γηροκομείου Ληξουρίου μεταφέρονται σε κοντινή εκκλησία καθώς το κτήριο ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από την Κεφαλλονιά κάτοικοι του νησιού έχουν αποκλειστεί στους Πετανούς και επιτόπου σπεύδει περιπολικό.  
 
Μέχρι στιγμής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού έχουν αναφερθεί ζημιές σε καταστήματα στην πόλη του Αργοστολίου από σπασμένες τζαμαρίες, αλλά δεν υπάρχουν κλήσεις για τραυματισμούς.
 
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού, ενώ ένα γήπεδο έχει ανοίξει στα δύο.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών πρόκειται για πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 6χλμ. βορειανατολικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
 
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην δυτική Ελλάδα και στην Πάτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δόνηση έγινε αντιληπτή στην Καρδίτσα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, ακόμη και στην Αθήνα.
 
Για ρωγμές σε σπίτια, σε δημόσια κτίρια, καταρρεύσεις μαντρότοιχων και προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης κάνει λόγο στο protothema.gr ο αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, Σπύρος Ματιάτος.
 
Ο κόσμος είναι αναστατωμένος αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και καταρρεύσεις κτιρίων συμπλήρωσε ο κ. Ματιάτος, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
 
Μάλιστα, τόσο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, όσο και στην ανατολική Πελοπόννησο πολλοί κάτοικοι βγήκαν τρομαγμένοι από τα σπίτια τους.
 
Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Πελοπόννησο.
 
ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ!
Βίντεο και εικόνες από τον σεισμό της Κεφαλλονιάς
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς μετά τον ισχυρό σεισμό 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 16.00 βόρεια του Αργοστολίου.
 
Οι κάτοικοι του νησιού έχουν συγκεντρωθεί σε κεντρικές πλατείες, ενώ πολλά είναι τα καταστήματα που υπέστησαν υλικές ζημιές. Παράλληλα, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού.
 
Ένα βίντεο από τη στιγμή που ο εγκέλαδος χτύπησε στην Κεφαλλονιά, αλλά έγινε αισθητός και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αναρτήθηκε στο site trikalaola.gr και φανερώνει την έντασή του στην πόλη των Τρικάλων.
 
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, στην πόλη επικράτησε πανικός, καθώς ο σεισμός ήταν ισχυρότατος. Πολλοί κάτοικοι, μάλιστα, βγήκαν από τα σπίτια τους.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: