Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

EΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟ ΥΠΕΞ Η GREENPEACE - Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πέσουν στη Μεσόγειο τα χημικά της Συρίας

newego_LARGE_t_1101_54300684
Τη διαβεβαίωση από την πλέον επίσημη πηγή, τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, έλαβαν οι τρεις μεγαλύτερες οικολογικές οργανώσεις διεθνώς, ότι τίποτα επικίνδυνο δεν θα απορριφθεί στη Μεσόγειο, κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας, που εκτιμάται ότι είναι πολλά. 


Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας, Νίκος Χαραλαμπίδης, σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο διευθυντής του οργανισμού OPCW που εδρεύει στη Χάγη και έχει αναλάβει τη ευαίσθητη αυτή επιχείρηση, ρωτήθηκε επανηλειμμένα από τις οικολογικές οργανώσεις, σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταστροφή των χημικών όπλων.

Πιο συγκεκριμένα, ενημέρωσε τις οργανώσεις Greenpeace, Oceanica και Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) ότι επελέγη η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω γιατί δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιηθεί στην ξηρά.

Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το προϊόν της υδρόλυσης και να ολοκληρωθεί η καταστροφή του στη Γερμανία.

Ο κ. Βενιζέλος συζήτησε και στο Μοντρέ -για πολλοστή φορά- με την Ιταλίδα ομόλογό του, με την οποία συμφωνήθηκε η αποστολή επιστολής προς τον διευθυντή του OPCW. 

Στο πλαίσιο αυτό, τέλος, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ να ενεργήσει στο όνομα του Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, από πλευράς ΟΗΕ και OPCW, για την ασφάλεια και προστασία του μεσογειακού περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: