Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ! Πως Σόιμπλε και Λαγκάρντ τα τίναξαν όλα στον αέρα και φτάσαμε ως το δημοψήφισμα

soimple-lagarde-ANATHEMA-600x278
Επί 6 ημέρες η ελληνική αποστολή και ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπιζε στις Βρυξέλλες τη σκληρή και αμείλικτη στάση των δανειστών και κυρίως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Κριστίν Λαγκάρντ.



Αν και η προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε πως ξεκίναγε με τους καλύτερους οιωνούς τα πράγματα στην πορεία άλλαξαν. 

Δηλαδή από εκεί που η Κομισιόν καλωσόρισε την ελληνική πρόταση λέγοντας ότι αποτελεί μια καλή βάση συζήτησης δημιουργώντας ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας αργότερα την ιδια ημέρα Σόιμπλε και Λαγκάρντ τα τίναξαν όλα στον αέρα.


Όπως αναφέρεται στο Έθνος της Κυριακής η δυσαρέσκεια της επικεφαλής του ΔΝΤ αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν έκδηλη από το γεγονός ότι έμειναν εκτός του σχεδιασμού και οι διαδικασίες προχωρούσαν χωρίς την έγκριση τους.


Το μεσημέρι της Δευτέρας, πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν έχουν λάβει ακόμα ουσιαστικές προτάσεις από την Ελλάδα, τονίζοντας ταυτόχρονα πως ούτε το ΔΝΤ τις έχει λάβει, ενώ μετά τη συνεδρίαση ο ίδιος είπε ότι δεν έχουν προλάβει να τις αξιολογήσουν οι Θεσμοί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να συζητηθούν.


Στο παιχνίδι μπήκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία στηρίζοντας τον υπουργό της επεσήμανε ότι η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να γίνει πρώτα με τους Θεσμούς και στη Σύνοδο Κορυφής «θα δούμε τι μπορούμε να πούμε συμβουλευτικά».


Το βατερλό
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Βατερλό ήρθε την Τετάρτη, όπου στη συνάντηση που συμμετείχαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η επικεφαλής του ΔΝΤ έδειξε απερίγραπτο εκνευρισμό. 

Η συζήτηση κράτησε δύο ώρες και περιστρεφόταν στο αν η βάση διαπραγμάτευσης είναι το ελληνικό κείμενο ή πρόταση των Θεσμών.

Ο Μάτριο Ντράγκι επιχειρούσε να ισορροπήσει την κατάσταση. Ρωτούσε με αγωνία όλους τους εμπλεκόμενους εαν αντιλαμβάνονταν την κρισιμότητα της κατάστασης. 

Όμως δεν κατέστη δυνατό να κάβει μια σαφή απάντηση.

Αντιθέτως, η κ. Λαγκάρντ προχώρησε και σε αναφορές μέσω μια λίστας για το ποια από τα μέτρα που εμπεριέχει η ελληνική πρόταση δεν πρόκειται να αποδώσουν. 

Έτσι, η ίδια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει νέα, επιπρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ που θα αντικαταστήσουν εκείνα που εκτίμησε ότι δεν θα εισπραχθούν.

Αφού τελείωσε τη φράση της, σηκώθηκε να φύγει από την αίθουσα… μονολογώντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται εκεί. 

Ωστόσο, επικράτησε η όποια νηφαλιότητα είχε μείνει και ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα του χρέους τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι καλύτερη από εκείνη που συζητήθηκε το 2012 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

Όλοι όμως ήξεραν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να περάσει από τη γερμανική βουλή, στην παρούσα φάση τουλάχιστον.

Πως ερμνηνεύεται η στάση της Λαγκάρντ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η Λαγκάρντ κρατά σκληρή στάση, αλλά δεν επιμένει τόσο για το χρέος όσο επιμένει για τα μέτρα.

Ο λόγος εξηγείται από τις διεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο.

Και τούτο διότι το 2016 «παίζεται» η επανεκλογή της στο ΔΝΤ και τότε θα χρειαστεί την έμπρακτη στήριξη της Γερμανίας.

Έτσι συνάγεται το συμπέρασμα από τους γνωρίζοντες ότι «κλείνει το μάτι» στη Γερμανία και όπου μπορεί και βρίσκει χώρο κάνει τα «στραβά μάτια» και για την Ελλάδα.


Όταν τελείωσε η συνάντηση των 6, έφυγαν όλοι με έκδηλη δυσαρέσκεια ο ένας για τον άλλον.

Ακολούθησε το Eurogroup όπου πήγαν 2 προτάσεις: μία των Θεσμών και μία της Αθήνας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: